Nya besked kring riggad anställning

Den forskare som anställdes under en kritserad rekryteringsprocess vid Uppsala universitet får behålla sin tjänst. Men övriga som sökte tjänsten ska få genomgå en omprövning, av nya sakkunniga.

Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism ligger vid Engelska parken.

Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism ligger vid Engelska parken.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2018-06-12 12:00

När en forskartjänst skulle tillsättas vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, gick inte anställningsprocessen rätt till. I en mailkonversation mellan de två sakkunniga, en professor vid Karlstad universitet samt en professor vid Lunds universitet, har professorerna kommit överrens om hur de sökande till tjänsten ska rangordnas: "Vi får 'skilja oss' i vår rankning - det ser inte bra ut om vi lämnar exakt samma tror jag", stod det bland annat i mejlkonversationen.

LÄS MER: Anklagas för riggad forskarrekrytering

Tobias Hübinette är forskare vid Karlstads universitet och var en av de sökande. Han överklagade beslutet om anställningen till högskolans överklagandenämnd - och fick rätt. Beslutet har nu undanröjts.

LÄS MER: Han fick rätt om riggad forskarrekrytering

Nu måste en ny sakkunnigprövning genomföras för alla dem som från början sökte tjänsten. Dock kommer forskaren som anställdes att få behålla sitt jobb.

Mattias Martinson vid Uppsala universitet är ordförande i rekryteringsgruppen, och var den som fattade anställningsbeslutet.

Om rekryteringsprocessen inte gick rätt till, varför får forskaren som fick jobbet vara kvar på sin tjänst?

– Överklagandenämnden har upphävt anställningsbeslutet som prefekten för teologiska institutionen tog efter att fakultetsnämnden så föreslagit, men det beslutet har redan resulterat i ett anställningskontrakt. Vi säger inte upp forskaren och det ligger inget fiffel i det.

Varför ska ni göra en omprövning av de andra som sökte?

– Handläggningen av ärendet återupptas, och vi ska på nytt låta sökande genomgå en sakkunnigprövning. Det går inte att säga något om en ny anställning i detta skede, vi följer överklagandenämndens beslut och tar en sak i taget.

Mattias Martinson pekar på att arbetsrätten går före förvaltningsrätten, något som flera domar i arbetsdomstolen klargjort de senaste åren. Rekryteringsgruppen ska återuppta processen för att kunna ta ett nytt beslut, samtidigt som avtalet med forskaren kvarstår.

Kommer ni att ha nya sakkunniga i processen?

– Det måste det vara. Vi kommer att ha ett möte om det den 20 juni, vi måste ha minst en sakkunnig.

Efter kritiken, har ni några nya riktlinjer kring rekryteringsprocessen?

– Efter den här processen tar vi tag i och går igenom våra rutiner. Vi har en dialog med rektor och universitetsförvaltningen om anställningsordningen, men nya riktlinjer är inget vi antar mitt i en process varken centralt eller lokalt. Det är en ny situation för mig, att någon begär ut konversationer på e-post. Nämnden har tagit ett beslut som vi måste följa, vår åsikt är att vi i rekryteringsgruppen har gjort rätt, sedan har händelseförloppet tagit vändningar som står utanför vår kontroll.

LÄS MER: Många rekryteringar kan vara riggade

Rekryteringsprocessen

Minst två sakkunniga ska vid befordran till professor eller anställning av forskare, göra en bedömning av de som har sökt tjänsten.

De sakkunniga ska komma från andra universitet och vara insatta inom det ämnesområde som rör anställningen.

Som sakkunnig ska man rangordna de sökande och motivera varför de tror att personen passar för tjänsten.

Detta ska göras självständigt, de sakkunniga ska vara oberoende av varandra.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!