Sittplatser och trygghet – det måste finnas på nya Uppsala C

Nu värms Uppsalaborna upp inför en stökig period i pendlings- och kollektivtrafiken. Nästa år börjar gatorna på stationsområdet att byggas om, för att steg för steg få in fler perronger och anpassa stationen till fyrspåret.

Love Forsberg Olander med 1-åriga Linus Olander är båda nyfikna på det nya stationshuset som kommer vara klart när Linus fyller 11 år.

Love Forsberg Olander med 1-åriga Linus Olander är båda nyfikna på det nya stationshuset som kommer vara klart när Linus fyller 11 år.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2024-05-31 20:00

Ni har säkert sett de färgglada skyltarna vid resecentrum där region Uppsala och Uppsala kommun försöker pränta in i era medvetanden att det kommer bli kaos i stationsområdet.

Nu fortsätter region Uppsala och Uppsala kommun sitt arbete med att informera och bjuda in Uppsalaborna till en dialog om hur man vill ha den nya stationen.

undefined
Under några veckor har skyltarna som ser ut som badleksaker hängt vid stationen för att börja få upp medvetenheten i Uppsalaborna om att det kommer bli stökigt vid stationen.

Fredrik Wannmyr står vid resecentrum för att föra fram sina åsikter till Trafikverket som tillsammans med personal från regionen och kommunen tar emot frågor och synpunkter.

– Jag pendlar från Knivsta till Almunge där jag jobbar och det jag saknar är sittplatser när man väntar på tågen. I glaskuberna är det för varmt på sommaren och på vintern är det ofta hemlösa som bor i dem.

undefined
Fredrik Wannmyr bor i Knivsta och pendlar till sitt jobb i Almunge med tåg och buss. Trots att det tar dubbelt så lång tid som när han körde bil uppskattar han friheten att kunna göra andra saker samtidigt som han reser – som att prata med UNT på vägen hem.

Anders Johansson från Trafikverket tar emot synpunkterna.

– Det är ovärderligt att få höra direkt från resenärerna vad de har för idéer på att stationsområdet inte bara ska byggas om utan också kunna bli bättre.

Vilka är de största utmaningarna med projektet?

– Att fler spår och plattformar ska få plats på en liten yta. Fler tåg gör att det måste finnas fler platser där de kan vända och passera.

undefined
Anders Johansson är ansvarig för omvärldsfrågor på projekt fyrspår Uppsala på Trafikverket.

Som UNT tidigare berättat stationen att breddas när två nya tågspår och spårväg ska dras in på området. Det kommer bland annat att leda till att Lennakatten får flytta till Bergsbrunnaparken och att man får flytta på cykelparkeringar.

En fråga som varit brännande för Uppsalaborna när gäller det nya stationsområdet är trygghet, berättar My Larsson som är enhetschef för långsiktig planering på ´Region Uppsala.

undefined
My Larsson som är enhetschef för långsiktig planering på region Uppsala, konstaterar att Uppsalaborna redan verkar ha hög kunskap om vad som kommer hända på stationsområdet.

– Det ska vara tryggt och säkert, lätt att byta tåg och en attraktiv plats att vara på. Just nu är vi i utformningsfasen av hur stationen ska se ut.

Det finns ju en trötthet hos många resenärer redan nu på att tåg inte går som de ska. Hur ska ni motivera dem att stå ut med mer krångel?

– Genom information. Vet man om att bussarna exempelvis måste ta andra körvägar som tar längre tid under en period, då är det lättare att stå ut.

undefined
Love Forsberg Olander med 1-åriga Linus Olander är båda nyfikna på det nya stationshuset som kommer vara klart när Linus fyller 11 år.

Love Forsberg Olander drar in barnvagnen med 1-åriga Linus i skuggan.

– Jag pendlar till jobb i Stockholm så projektet berör mig direkt, även om allt just nu känns väldigt abstrakt när man har så konkreta saker att tänka på, säger han och nickar mot den ålande lilla kroppen i vagnen.

– Men jag tycker att det är bra att det byggs ny järnväg i Sverige för den är så eftersatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!