Lennakatten kan tvingas ge plats åt pendeltåg

Uppsala central behöver byggas om för att skapa plats för fler spår. Ett alternativ är att flytta Lennakattens station.

Mattias Gyllenswärd, projektledare på Trafikverket, säger att de olika alternativen nu ska vägas mot varandra.

Mattias Gyllenswärd, projektledare på Trafikverket, säger att de olika alternativen nu ska vägas mot varandra.

Foto: Trafikverket, Johan Heimer

Uppsala2020-06-15 05:01

När beslutet om att bygga fyrspår mellan Uppsala och Stockholm fattades så var det en detalj som saknades: pengar för att täcka den ombyggnad som behövs på Uppsala central. Det börjar redan bli trångt bland spåren. Och för att kunna hantera de tåg som tillkommer när kapaciteten utökas måste det till fler spår och plattformar vid stationen.

Planeringen har redan börjat, även om finansieringen inte är klar. Trafikverket har gjort en första så kallad funktionsutredning som skickats på remiss. Här skissas ett antal olika alternativ för att få plats med fler spår.

En variant är att bygga en ny pendeltågsstation längre söderut på godsbangården. Nackdelen är att det då skulle bli ungefär en kilometers promenad ner till pendeltågen för dem som byter från tåg eller buss vid resecentrum.

En annan variant är att flytta bort Lennakattens station ungefär 500 meter till Bergsbrunnaparken. Då kan man bygga två spår till med perronger på östra sidan av stationen. Det kräver dock att man bygger över en längre del av centralpassagen, och att centralgaraget förstärks så att taket håller för spår och tåg.

Det finns också ett förslag där man bygger en pendeltågsstation en våning ovanför de tidigare spåren. Det är förmodligen både dyrt och tekniskt komplicerat.

– Grundinställningen är att det ska vara ett markförlagt alternativ. Men om man inte hittar något som ger en bra lösning kan man titta på höjd- och djupdimensionerna, säger Mattias Gyllenswärd, projektledare på Trafikverket.

Någon närmare analys av kostnaderna har inte gjorts än. Först efter att remissinstanserna gett input bestäms vilka alternativ som ska utredas mer noggrannt.

undefined
Det behövs fler spår och perronger vid Uppsala centralstation. Helst vill man att pendeltågen stannar vid en egen perrong.

Utgångspunkten för Region Uppsala, som ansvarar för Upptåget och pendeltåget, är att det ska vara korta avstånd.

– Det är inte bra för tillgängligheten om man måste gå långa sträckor. Därför är de alternativ med perronger längre söderut inte så bra, säger Johan Wadman, trafikdirektör på Region Uppsala.

Ola Kahlström, strategisk samhällsplanerare på Uppsala kommun, vill inte nu avfärda eller förorda något alternativ, men hänvisar till den avsiktsförklaring som finns.

– Stationen ska ha tillräcklig kapacitet, vara en sammanhållen knutpunkt, bidra till stadens identitet och ta bort barriäreffekter, säger han.

Förutom att fler spår och perronger ska rymmas på det trånga stationsområdet finns fler aspekter att ta hänsyn till: Man kan tänka sig att framtidens Upptåg kommer att fortsätta till Bergsbrunna station. Då måste spåren ha en fortsättning söderut.

Man vill också undvika att stationen snabbt växer ur kostymen. Den senaste ombyggnaden var färdig 2011. Men stationen är redan för liten. Mattias Gyllenswärd säger att det säkert hade varit både billigare och rationellare om man tagit i lite mer redan vid den förra ombyggnaden.

– Det är alltid en funktion av hur träffsäkra prognoserna är och vad man är villig att finansiera. Men man kan säga att det gamla talesättet gäller även här: det är dyrt att vara fattig, säger han.

Det finns också en fördel om pendeltågen stannar i en egen del av stationen. Det minskar risken för störningar och gör det enklare för resenärerna att hitta rätt. Helst vill man också undvika att spåren för pendeltåg och regionaltåg korsar varandra.

Byggtiden kommer dock att bli stökig. Det går dock inte att stänga av tågtrafiken under några längre perioder, vilket gör själva bygget svårare.

Mer pengar behövs

För att Uppsala central ska anpassas för det kommande fyrspåret måste pengar anslås i nästa nationella plan för infrastrukturen. På Trafikverket väntar man fortfarande på direktiven till arbetet.

Beskedet från regeringskansliet är att arbetet pågår och att det inte finns någon fastlagd tid när planen ska presenteras.

Ska man följa den tidigare rullen så ska nästa nationella plan fastställas 2022.

Givet att det finns finansiering kan bygget komma i gång tidigast 2026.

Karta: Uppsala Centralstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!