De skärpta kontrollerna i Stockholms tingsrätt handlar inte i första hand om befarade fritagningsförsök eller attentat. Syftet är i stället att inga av de strängt sekretessbelagda uppgifter som rättegången handlar om ska nå obehöriga öron.
All domstolspersonal som finns i rättssalen beläggs med yppandeförbud som gör det straffbart att föra vidare något av innehållet under de stängda delarna av förhandlingen. Vidare har säkerhetsklassning gjorts av domare, nämndemän, protokollförare och andra handläggare på tingsrätten som arbetar med fallet. Uppgifter finns också om särskilda tekniska skyddsåtgärder i salen där förhandlingen hålls. Det kan exempelvis gälla mikrofoner, ljudanläggning och datorer som fått speciellt skydd mot avlyssning.
Hela den första rättegångsdagen kommer att ägnas åt åklagarnas sakframställning, där de i detalj redogör för vad bröderna misstänks ha gjort. Ett begränsat antal mediebolag, däribland UNT, har tilldelats plats i rättssalen under den öppna delen av förhandlingen. Den första halvtimmen av sakframställningen beräknas bli offentlig, därefter stängs dörrarna och media och allmänhet får lämna salen.
Därefter blir det fortsatt stängda dörrar under försvararnas sakframställningar, som beräknas pågå en hel dag, samt under förhören med bröderna, också bokade en heldag men med möjlighet att fortsätta ytterligare en halv dag. Nästa gång dörrarna öppnas blir under en halvtimme av ett förhör med ett vittne från Säkerhetspolisen. Vittnets identitet anges bara med en sifferkod, inte med namn. De flesta vittnen från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten har så kallad kvalificerad skyddsidentitet och framträder enbart med kodbeteckningar.
Senare blir ytterligare ett vittnesförhör offentligt liksom inledningen av den så kallade personaliadelen, där de misstänktas personliga omständigheter redovisas. De avslutande pläderingarna, som beräknas starta den 12 december, sker helt och hållet bakom stängda dörrar, enligt domstolens planering. Totalt tio dagar, inklusive reservdagar, är inbokade för förhandlingen.
De två bröderna är åtalade för grovt spioneri för ryska underrättelsetjänsten GRU:s räkning under tio års tid. Den äldre av dem, en 42-åring, var under den tiden anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten och ska enligt DN ha arbetat vid det topphemliga underrättelseorganet Kontoret för särskild inhämtning (KSI).
När mannen greps vid en polisinsats i Uppsala i september förra året hade han en anställning som hög chef vid Livsmedelsverket i Uppsala. Förutom misstanken om grovt spioneri är han även åtalad för att ha förvarat hemliga handlingar i sin bostad i Uppsala. Den brottsmisstanken rubriceras som grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Den yngre brodern, 35 år, greps i mitten av november förra året, även han i Uppsala. Han misstänks ha skött kontakterna med Ryssland och GRU samt deltagit i planeringen tillsammans med sin äldre bror. Båda männen nekar till alla anklagelser.