Mitt på torget hade ägarna till kvarteret vid Sivia torg, Mässing Properties och Alma Property, kallat till presskonferens om sina planer. I bakgrunden pågick förberedelserna med tömningen av lägenheterna inför den förestående rivningen.
– Så fort vi har fått startbesked kommer vi att starta med rivningsarbetet som kommer att pågå i 5–6 månader, säger Fredrik Mässing, vd för Mässing Properties.
Fortfarande är det kontor och hotell man tänker sig att bygga. En skybar i takvåningen på plan 6 och en restaurang i bottenplanet ingår också i planerna. Kontorsytan beräknas räcka till ungefär 1 000 arbetsplatser och hotelldelen ska rymma 236 rum.
– Det här blir ett bra komplement till Uppsala Konsert och Kongress, säger Fredrik Mässing.
Efterfrågan på hotellrum har minskat i Uppsala, är det verkligen lönsamt att satsa på det i dag?
– Fastighetsutveckling är en långsiktig affärsmodell. Och vi räknar med att det kommer att vara en liknande beläggning som före pandemin när det här står färdigt år 2024, säger Simon de Chateau, investeringsansvarig på Alma Property.
Fortfarande är det inte klart vem som kommer att driva hotellet som planeras. Fredrik Mässing säger att man för diskussioner med alla hotellkedjor som i dag är etablerade i Uppsala, men också med några andra.
Lägenheterna i kvarteret har stått tomma sedan den 1 september. Hyresgästföreningen har haft synpunkter på att de lägenheter som erbjudits dem som flyttar har varit för dyra för att vara ett fullgott alternativ. Men enligt ägarna har tömningen av huset gått snabbt och smidigt.
Detaljplanen för kvarteret är inte klar, men förhoppningen från ägarna är att den snart ska komma ut på samråd. Ett bekymmer är utvecklingen av Resecentrum med anpassningen till fyrspåret som pågår samtidigt. De varianter som kommunen och regionen förespråkar, med fler spår öster om de nuvarande innebär att en större del av Sivia-tomten behöver tas i anspråk än vad som nu föreslås.
Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, räknar med att både Resecentrum och Sivia-projektet ska gå att genomföra.
– Det nuvarande förslaget är bättre anpassat till planerna för järnvägen än den befintliga detaljplanen. Det här blir också ett bra tillskott till stadskärnan i Uppsala. Jag räknar med att Trafikverkets duktiga ingenjörer ska hitta en lösning som tillgodoser behoven i båda projekten, säger Erik Pelling.