Lokalt bubbel – skördelycka på vinodling i Uppsala

Länna Bruk dryckeshandel tar ett stort steg mot kommersiell försäljning av 100 procent svenskt vin. Vinrankorna, som planterades i Ärna för drygt två år sen, är nämligen redo för skörd. Förhoppningen är Uppsala-bubblet ska vara klart till försommaren.

"Sen vår, tidig sommar" hoppas Asterios Ziakoulis att bubblet ska vara ute till försäljning. Han menar att mousserande, precis som med vitt vin, inte måste lagras särskilt länge för att bli färdigt.

"Sen vår, tidig sommar" hoppas Asterios Ziakoulis att bubblet ska vara ute till försäljning. Han menar att mousserande, precis som med vitt vin, inte måste lagras särskilt länge för att bli färdigt.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-10-19 21:00

– Det känns skönt att vara framme vid den här dagen, säger Asterios Ziakoulis när vi träffar honom på vinodlingen i Ärna en solig förmiddag.

För snart två och ett halvt år sedan startade Länna Bruk dryckeshandel, tillsammans med entreprenören Asterios Ziakoulis, en vingård i Uppsala. Nu har det blivit dags för druvorna att skördas.

undefined
Asterios Ziakoulis och Länna Bruk dryckeshandel ville testa att göra 100 procent svenskt vin, på lokalt odlade druvor.

– Det här är Europas nordligaste vingård, påstår Asterios och syftar till kommersiella vinodlingar.

Hur har det gått för plantorna?

– Det här var något som vi testade och de verkar trivas. När jag började leka med idén att starta en vingård i Uppsala var det ingen som trodde på mig. Nu ser man resultatet, och det blev ju bra, säger Asterios och tittar på de tunga klasarna.

undefined
De vita druvorna är av sorten Solaris. Asterios säger att de fortfarande är lite små men att de inte vågade vänta längre med skörden ifall frosten skulle tränga sig på.

År 2020 planterades 1 250 rankor. Några strök med första året, dock färre än förväntat. Det är frost och kyla under första året som är mest kritiskt för plantans överlevnad.

– Det är lite som att sätta ett nytt äppelträd, förklarar Viktor Rydén, en av grundarna av Länna Bruk dryckeshandel.

Hur många flaskor är det vi ser här?

– Kanske strax under tusen flaskor skulle jag säga, svarar Viktor.

undefined
Viktor Rydén, en av grundarna av Länna Bruk dryckeshandel, tycker att det ska bli spännande att testa på mousserande vin för första gången.

Druvorna, av sorterna solaris (vit) och rondo (blå), ska bli bubbel, och det blir första gången som Länna Bruks dryckeshandel testar mousserande vin. Förhoppningen är att vinet ska säljas på Systembolaget och restauranger i vår eller tidig sommar.

Vad händer med druvorna nu?

– De körs till Länna där de pressas i en maskin, får jäsa och sedan lagras på ekfat, berättar Asterios.

Transportsträckan från Ärna är betydligt kortare än vad druvorna till Länna Bruk dryckeshandel brukar färdas. Deras viner görs på druvor från deras egen gård i mellersta Grekland, som i år levererat över 20 ton druvor.

undefined
I jämförelse med gården i Grekland är vinodlingen här liten till skala. Ändå tror Asterios att skörden kommer bli ungefär 800 flaskor.

Asterios berättar om uppväxten vid det älskade berget Olympos i Grekland. Familjerna hade varsin vingård för eget bruk, och det var en självklarhet att nära och kära hjälptes åt att skörda. Nu är det likadant.

– Hela familjen är engagerad i det här. Mina pojkar kommer senare, säger han.

undefined
Asterios Ziakoulis, som gett namn åt vingården, har skördat druvor sedan barnsben. Han minns det som en glädjefylld dag med musik och vänner som samlades.

Enligt branschföreningen Svenskt vin finns svenska hobbyodlare längre norrut än Uppsala, men bland kommersiella vinproducenter är Asterios vingård den nordligaste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!