De startar vingård i Uppsala

Går det att odla vin i Uppsala? Ja, det säger Länna Bruk dryckeshandel som tillsammans med entreprenören Asterios Ziakoulis just nu planterar 1 250 vinrankor i Ärna.

Området, som har fått namnet Asterios vingård, ligger strax efter garnisonen i Ärna och är på omkring en halv hektar.

Området, som har fått namnet Asterios vingård, ligger strax efter garnisonen i Ärna och är på omkring en halv hektar.

Foto: Privat

Ekonomi2020-05-09 18:02

Tidigare har Länna Bruk dryckeshandel gjort sig kända för sin vintillverkning på anläggningen i Länna Bruk där de använder importerade druvor från en egen gård i Grekland. Nu vidgar de verksamheten med lokalt odlade druvor och blir därmed den första kommersiella vinodlingen i Uppsala. 

– Det känns jättespännande med lokalt producerat. Vi blir den första vingården i Uppland, säger Victor Rydén som är en av fem grundare i bolaget.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Vi har inte basunerat ut det här ännu, så det är mest de närmaste som känner till det. Men vi hoppas att det ska vara uppskattat, särskilt i tider som dessa när många efterfrågar lokalproducerat.

Området, som har fått namnet Asterios vingård, ligger strax efter garnisonen i Ärna och är på omkring en halv hektar. 

– Vi började förbereda marken i april och fick hem vinstockarna för en månad sedan som vi nu har börjat plantera. De sorter vi kommer att odla är Solaris (grön druva) och Rondo (blå druva). Till en början blir det 1 000 rankor med Solaris och 250 med Rondo, säger Victor Rydén.

Varför valde ni just den här platsen?

– Vi tycker att den passar bra då det är ett solläge och att det ligger lite skyddat med ett skogsparti runt om. Det blir ett sorts mikroklimat som vi tror passar vinodling.

Vilka typer av viner tänker ni producera?

– Det har vi inte riktigt bestämt än, men det känns spännande med mousserande vin måste jag säga. 

Planen är att de första vinerna ska finnas till försäljning på systembolag och restauranger om fyra till fem år. 

– Nu ligger fokus på att göra ett bra förarbete så att rankorna etablerar sig ordentligt och att skapa bra förutsättningar som ska ge resultat längre fram. Om det här går bra kanske vi planterar fler rankor på vingården framöver.

Att odla vin i Sverige är annars inte helt ovanligt, även om Uppsala varit en vit fläck. Efter att EU godkände Sverige som ett vinland 1999 har utvecklingen tagit fart ordentligt där ett flertal produkter i dag finns att beställa på Systembolaget.

Enligt Föreningen Svenskt Vins ordförande Sveneric Svensson finns det nära ett 50-tal kommersiella vinodlare och producenter i Sverige samt omkring 200 hobbyodlare. De flesta finns i Skåne, Blekinge, Halland samt på Gotland och Öland. Den nordligaste vinproducenten i Sverige fram tills nu har varit Blaxsta vingård i Flen.

Karta: Länna Bruk Dryckeshandel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!