Efter oväntat stark julhandel – nu reas julmaten ut

Ring ut den dyra julmaten, och ring in den billiga januarimaten. Butikschefer i Uppsala vittnar om en oväntat stark försäljning under julen – men än går det att fynda julskinka, glögg och pepparkakor.

Peter Tägtström är butikschef för Stora Coop i Boländerna sedan en månad tillbaka. Han känner sig väldigt nöjd med försäljningen i december som gick bättre än han väntat sig, med tanke på de höga priserna.

Peter Tägtström är butikschef för Stora Coop i Boländerna sedan en månad tillbaka. Han känner sig väldigt nöjd med försäljningen i december som gick bättre än han väntat sig, med tanke på de höga priserna.

Foto: Lisa Odemyr

Uppsala2024-01-05 16:30

När det kniper i plånboken så här efter storhelgerna jul och nyår gör många vad de kan för att sänka sina kostnader.

I Uppsalas matbutiker reas nu julskinka, glögg och pepparkakor ut, ofta till mindre än halva priset jämfört med vad produkterna såldes för innan jul.

Trots att priset för julmat var högre än någonsin förra året, var det inget som märktes i flera av Uppsalabutikerna.

– Jag trodde att man skulle hålla igen lite mer, men så blev det inte. Kunderna gick "all-in" till jul och nyår, säger Sebastian Svantesson, butikschef för City Gross i Gränby.

undefined
Sebastian Svantesson, butikschef för City Gross i Gränby, säger att julskinka, prinskorvar och köttbullar är de populäraste varorna på rean efter jul.

Var det något City Gross sålde mindre av, var det de lite dyrare premiumjulskinkorna.

– Det hade vi också räknat med och köpte därför inte in lika många som förra julen.

På Stora Coop i Boländerna väller två korgar över med dadlar och fikon, detta efter en leveransmiss. I övrigt börjar butikens julhyllor tömmas.

undefined
Fikon och dadlar är det Stora Coop i Boländerna har mest kvar av efter julen.

– Vi har sänkt priserna på det lilla som är kvar, men vi har inga mängder till utförsäljning, säger butikschefen Peter Tägtström.

Vad beror det på?

– Både god planering och god försäljningsökning skulle jag säga.

undefined
Peter Tägtström är butikschef för Stora Coop i Boländerna sedan en månad tillbaka. Han känner sig väldigt nöjd med försäljningen i december som gick bättre än han väntat sig, med tanke på de höga priserna.

Peter Tägtström berättar att de sålt mer än de förväntade sig under julen, vilket även Erik Ohlström, handlare på Ica Torgkassen, håller med om.

– Julhandeln gick fantastiskt bra, konstaterar han.

undefined
Erik Ohlström, Icahandlare på Ica Torgkassen, tror att den överblivna glöggen kommer att sälja bättre nu när det är så kallt.

Inte heller Ica Torgkassen dras med stora mängder julmat nu i januari, mer än några julskinkor, glögg och julmust. Det brukar inte vara något problem att bli av med julprodukterna – glögg kan nog sälja bättre när det är så kallt som det är nu tror Icahandlaren.

Erik Ohlström tycker sig även se ett mönster hos kunderna i januari.

– Vi ser en annan kategori av kunder också, de som vill äta lite sundare. Jag tror många har nyårslöften och det brukar gå framför allt mer fisk, men även vegetariskt i början av året.

undefined
Fler väljer fisk och grönt i januari. "Många har nyårslöften" säger Icahandlaren Erik Ohlström.

Att januari är en fattigare månad för många tycker butikscheferna märks. Deras kampanjer är inte fler till antalet än andra månader, men de uppger att fler dras till erbjudanden och utnyttjar extrapriserna efter jul och nyår. Därför ser de också till att vässa sina kampanjer och fokusera på de klassiska januarivarorna.

– Det är allt från pasta till konserver och nudlar, det som är billigt helt enkelt, säger Sebastian Svantesson.

Julskinka efter jul

Vad gör man med den där överblivna skinkan, eller den man fyndade till en bråkdel av priset, när julen är förbi?

Butikscheferna tipsar!

Sebastian Svantesson, City Gross Gränby: "Pasta med skinksås. Enkelt, billigt och bra!"

Erik Ohlström, Ica Torgkassen: "Pytt i panna är en klassiker, skinkpaj är också perfekt att göra."

Peter Tägtström, Stora Coop Boländerna: "Förra året använde jag skinkan till pizza. I år blev det en pastasallad med julskinka i en carbonarasås, alla tyckte det blev gott!"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!