Växthuseffekten är numera vedertagen bland världens forskare, som är nästan helt eniga om att det är vår egen aktivitet som ligger bakom den. Det är ökningen av framför allt koldioxid i atmosfären som orsakar växthuseffekten, och vår förbränning av fossila bränslen som kol och olja är den största boven. Mer än hälften av all elektricitet kommer idag från förbränning fossila bränslen, och energisektorn står för 36 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Transportsektorn, industrin och hushållen står för resten av utsläppen.
Förutom att gaserna samlas i atmosfären fungerar världshaven som en buffert, och när de är så fulla av koldioxid att de avger mer än de tar upp kommer temperaturökningen öka ännu snabbare, enligt Världsnaturfonden. Om vi inte helt ska tappa kontrollen över situationen måste vi hitta en lösning snabbt menar forskare. Målet som satts upp under FN:s klimatmöten är att globalt minska utsläppen av klimatpåverkande gaser med 40-70 procent till år 2050. Lyckas vi med det har vi en två tredjedelars chans att begränsa temperaturhöjningen till 2°C mellan åren 1990 och 2050.
– Ökar temperaturen mer än så hamnar människan på läktaren och naturen tar över. En självförstärkande klimateffekt kommer sätta igång som vi inte kommer kunna stoppa. Fortsätter vi i den takt vi håller nu kommer länderna runt Medelhavet vara obeboeliga till år 2070, säger Stefan Nyström, kanslichef på miljömålsberedningen.
Här är det kommande klimatmötet i Paris i december avgörande. Det är där man måste hitta en metod att avstanna uppvärmningen och drastiskt minska utsläppen. Kyotoprotokollet, det avtal som slöts på klimatmötet i Kyoto 1997 går ut år 2020 och man vill nu ta fram ett nytt avtal som ersätter det. Den stora konflikten är vem som ska ta på sig det största ansvaret för att minska utsläppen. Historiskt har i-länder legat bakom den största användningen av fossila ämnen, vilket har hjälpt oss utvecklas och skapa välfärd. Nu vill flera andra länder som Kina, Brasilien och Indien ha sin chans. De anser att i-länderna får ta ett större ansvar för att minska sina utsläpp tills u-länderna har hunnit ikapp i utvecklingen, trots att det idag är Kina som står för de högsta utsläppen av alla världens länder.
– Det är det naturen bryr sig om, och inte var utsläppen kommer ifrån. Vi har en obönhörlig domare där ute som inte låter sig inte mutas, och den heter koncentration av koldioxid i atmosfären, säger Stefan Nyström.
Vad länderna kommer överens om återstår att se, men Stefan Nyström tror inte det kommer bli ett internationellt bindande avtal.
– Jag tror istället att enskilda länder kommer lämna in frivilliga utsläppsminskningslöften. Sen får man sammanfatta dem och se hur långt det räcker, men jag tror inte de kommer möta de behov forskare ser.
LÄS MER: Genförändrat ris skonar miljön