"Kvinnor i den gängkriminella miljön har i flera fall använts som handelsvara och utnyttjats sexuellt för att reglera skulder mellan kriminella män."
Det berättar barnmorskor och terapeuter på regionens sexualmedicinska centrum i Göteborg, vilket nyligen gick att läsa i Dagens Nyheter.
Anna Runesson, som jobbar som regionkoordinator mot prostitution och människohandel i region Mitt – där Uppsala ingår – kände genast igen beskrivningen.
– Det bekräftar precis vad vi tror händer här också. Vi vet att tjejer är en statussymbol i kriminella gäng. På samma sätt som man tar med sig knark och bjuder på under en fest, tar man med sig en tjej.
Tjejerna som befinner sig i kriminella miljöer glöms ofta bort, menar Anna Runesson. Det pratas mycket om de unga killarna som måste förhindras från att rekryteras in i gäng. Särskilt just nu, efter att nätverket Foxtrots våldsaktioner trappats upp i städer som Uppsala.
De insatser och resurser som samhället sätter in nu är reaktioner på detta, menar Anna Runesson, eftersom nyrekryteringen av unga killar är något man sett blivit ett allt större problem de senaste åren.
– Det är klart att polisen måste prioritera. Men situationen för tjejerna kommer vara än värre om några år. Risken är att allt fler tjejer får ta konsekvenserna för andras handlande.
Unga tjejer – ofta i särskilt utsatta områden, där ungdomarna tenderar att bli mer isolerade från övriga samhället – kan bli både offer och medbrottslingar, fortsätter Anna Runesson.
– En del söker status, många yngre tycker att de kriminella individerna är coola med sin dyra klockor och bilar, och ser inte faran i det. Och ibland pratar vi om "loverboy"-syndromet, när en tjej luras till att bli kär i en kille. Och man kan göra mycket i kärlekens namn. Man kanske förväntas hjälpa även sin pojkväns vänner.
Kopplat till den pågående våldsspiralen har Uppsalapolisen identifierat ett tjugotal tjejer som gärningspersoner.
– De har de lägsta positionerna, kör bilar och förvarar knark i sina lägenheter, berättar polisen Daniel Larsson.
Det finns dock ingen inom Uppsalapolisen som jobbar med just tjejer och kvinnor inom den grova brottsligheten.
Mycket pekar på att gängkriminella utnyttjar kvinnor sexuellt i Uppsala, menar Anna Runesson. Hon berättar om videor i mobiler som polisen beslagtagit, där man kan se sexköp som sker i miljöer där det på samma gång finns både vapen och narkotika.
– Unga pojkar utför kanske brott åt gängen för att få den där Gucci-kepsen eller väskan. Men flickor har inte samma våldskapital, utan det de har att erbjuda för att få status i ett gäng är kanske sina kroppar, säger hon.
Samtidigt vittnar kvinnor som säljer sex, och som Anna Runesson möter i sitt jobb, om hur våldet ökar och att sexet blivit grövre. Och i somras berättade Uppsala kvinnojour att de ser att allt fler kvinnor som söker hjälp ut ur våldsamma relationer och vill ha skydd, kommer just från kriminella miljöer. "Hoten mot kvinnan blir då ännu större", sade ordförande Sara Nilsson då till UNT.