Texten har uppdaterats
Folkomröstningen om spårvägen är en del i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Utvecklingspartiet demokraterna (UP), som möjliggjorde ett rödgrönt styre i Uppsala kommun.
Enligt Erik Pelling (S) har man kommit överens om att Stefan Hanna (UP) ska få vara den som går ut med beskedet om datum för folkomröstningen. Detta gjorde han också under en presskonferens på tisdagen: folkomröstningen ska hållas mellan den 6 och 9 juni 2024.
Som parti är UP emot spårväg – det gäller fortfarande, säger Stefan Hanna. Partiet vill i stället se långa buss-system.
Om medborgarna visar sig vara för spårväg i folkomröstningen, hur agerar UP då?
– I EU-valet räknar vi med att åtminstone 70 procent röstar, då har vi inget skäl att inte tro att samma mängd kommer delta även i det här valet. I så fall har vi tillräckligt underlag för att säga att Uppsalaborna gjort sin röst hörd. Då följer vi det.
Då säger ni ja till spårväg?
– Om det är ett tydligt ja och tillräckligt stort valdeltagande, då ska det respekteras. Vår inställning är fortfarande nej men om Uppsalaborna så tydligt är för en sådan lösning, då får vi respektera det.
Vad tror du själv?
– Jag tror att det blir ett rungande nej.
Ett formellt beslut om folkomröstningen återstår dock att fattas i kommunfullmäktige. Och exakt hur frågorna i omröstningen ska formuleras återstår fortfarande att se. Det är inte ens säkert att Uppsalaborna kommer att få rösta mellan ”ja” eller ”nej” till spårväg.
– Det kommer vara bredare och handla om Uppsalas utveckling som helhet, säger Erik Pelling (S).
Han vill dock inte precisera närmare vad det innebär, eftersom det är något som partierna i kommunfullmäktige ska enas om först.
– Det kan vara: Vill vi att Uppsala ska förtäta så mycket att vi behöver den här typen av kapacitetsstarkt fordon, eller tycker vi att Uppsala ska utvecklas på ett annat sätt? säger Stefan Hanna.
Inom kort påbörjar partierna arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Den sätter ramarna för hur Uppsala ska byggas ut och måste vara klar denna mandatperiod.
Folkomröstningens resultat är en del i den processen och ett sätt att involvera medborgarna i planerna, menar Erik Pelling. Men att planera in folkomröstningen mitt i arbetet med översiktsplanen är inget oppositionsledaren Therez Almerfors (M) stöttar.
– Det är något av det mest oseriösa jag varit med om. Ska vi jobba ett och halvt år med något som vi sedan kanske ska revidera? Det är ju att kasta pengarna i sjön.