Åklagaren till ny attack mot Gottsundanätverket

I tingsrättsmålet om Gottsundanätverket krävde åklagaren 14 års fängelse för en 34-årig Uppsalabo. Men mannen frikändes. Inför rättegången i hovrätten har åklagarna kallat in en logoped för att få mannen dömd.

Tingsrätten frikände flera av de åtalade i Gottsundanätverket. Åklagaren Anna Arnell har överklagat en rad friande domar till hovrätten.

Tingsrätten frikände flera av de åtalade i Gottsundanätverket. Åklagaren Anna Arnell har överklagat en rad friande domar till hovrätten.

Foto: Åklagarmyndigheten/Polisen

Uppsala2023-03-22 12:00

I januari dömdes tio personer i Gottsundanätverket för mycket omfattande narkotikaaffärer. Gottsundanätverket är den största brottsgruppering i Uppsala som hittills slagits ut av polisen.

undefined
Åklagaren yrkade 14 års fängelse för 34-åringen som var åtalad bland annat för hantering av 93 kilo amfetamin. Men han frikändes av tingsrätten.

Av de 19 åtalade friades nio personer, däribland en 34-årig man från Uppsala. I polisutredningen utpekas 34-åringen som en av huvudaktörerna och åklagaren Anna Arnell yrkade 14 års fängelse för honom. Åklagaren ansåg att 34-åringen var inblandad i hanteringen av bland annat 13 kilo kokain och 93 kilo amfetamin som kördes till Uppsala.

undefined
Polisen har gjort en skiss över några av de personer som påstås ingå i Gottsundanätverket.

Åklagaren hänvisande till en mängd ljudfiler och meddelanden från krypterade telefoner och hävdade att 34-åringen låg bakom dem. Men tingsrätten fastslog att det inte gick att knyta mannen till materialet och han frikändes.

undefined
Encrochat och Anom är ett par av de krypterade teletjänster som polisen lyckats forcera.

Bevisningen kom bland annat från teletjänsten Sky ECC. Inför förhandlingen i hovrätten har åklagaren fått in ytterligare Sky ECC-material från Frankrike vilket åklagaren hävdar kan binda 34-åringen till narkotikahanteringen.

Det handlar bland annat om ljudfiler och en logoped har anlitats för röstanalys. Flera poliser är kallade att vittna om att det är 34-åringen som hörs på ljudfilerna och även en expert på röstigenkänning ska medverka.

undefined
Bild från hemlig kameraövervakning som polisen satte upp vid Årsta i Stockholm i maj 2021. En av lastbilarna anländer från Holland med 93 kilo amfetamin.

I tingsrätten dömdes Gottsundanätverkets utpekade ledare Tommy Andersson mot sitt nekande till tolv års fängelse. Han har inte överklagat vilket innebär att han kommer att avtjäna det straffet.

Tommy Andersson riskerar dock att få tillbringa ännu längre tid i fängelse. Orsaken är att han är misstänkt i två pågående förundersökningar. Den ena gäller inblandningen i ett brandattentat 2020 mot Restaurang Liljan i Uppsala.

undefined
Gottsundanätverkets ledare Tommy Andersson misstänks för inblandningen i en handgranatsattack mot ett bostadshus i Sala backe i november 2020.

Den andra förundersökningen rör en handgranatsattack i en fastighet i Sala backe 2020 där en polis var bosatt. Tommy Andersson misstänks ha försett gärningsmännen med handgranater och betalat för sprängningen.

Fyra av de personer i Gottsundanätverket som dömdes i tingsrätten har överklagat sina domar till hovrätten. Åklagaren å sin sida har överklagat dels friande tingsrättsdomar, dels fällande domar och då begärt straffskärpning.

undefined
Tre av de handgranater som polisen hittade i ett förråd i Stenhagen.

En del av målet gäller fem handgranater som hittades i ett förråd i Stenhagen. Enligt åklagarens teori fanns planer på att angripa poliser med handgranater. Mannen som disponerade förrådet friades men åklagaren kräver nu fällande dom.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!