Gottsundanätverkets ledare döms till tolv års fängelse

Tommy Andersson, ledare för Gottsundanätverket, ska avtjäna drygt tolv års fängelse för bland annat omfattande narkotikaaffärer. Det fastslår Uppsala tingsrätt i sin dom som kom under torsdagen.

Tommy Andersson från Uppsala utpekas som ledare för Gottsundanätverket. Ligan har hanterat stora mängder kontanter.

Tommy Andersson från Uppsala utpekas som ledare för Gottsundanätverket. Ligan har hanterat stora mängder kontanter.

Foto: Polisen

Uppsala2023-01-26 14:08

Efter en jätterättegång har Uppsala tingsrätt kommit fram till att 44-årige Tommy Andersson från Uppsala är skyldig till narkotikaaffärer i stor skala. Straffet blir fängelse i tolv år och två månader. Han nekar till alla anklagelser. 

Tingsrätten skriver att Tommy Andersson "har varit mycket aktiv och drivande i verksamheten och kan liknas vid en huvudman". Enligt domstolen har han fått en stor del av vinsten och han har "skyddat sig själv genom att utnyttja andra för den fysiska hanteringen av narkotikan".

undefined
Tommy Andersson från Uppsala utpekas som ledare för Gottsundanätverket.

Tommy Andersson pekas alltså ut som ledare för det så kallade Gottsundanätverket, en liga som tjänat pengar på knark och även hanterat handgranater. Han fälls för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och i det fallet dömer tingsrätten ut det högsta straff som lagen tillåter.

Den fällande domen mot honom bygger till stor del på krypterade chatt-meddelanden. Liksom många andra kriminella trodde Tommy Andersson att polisen inte kunde ta sig förbi krypteringen vilket visade sig vara ett fatalt misstag.

undefined
Bevisningen i målet bygger till stor del på teletjänsten Anom som avlyssnades av FBI. Trojan Shield var namnet på polisoperationen mot dem som använde Anom.

Under rättegången har 44-åringen hävdat att det måste vara andra personer som använt de krypterade telefoner som han enligt åklagaren är bunden till. Men domstolen anser det bevisat att Tommy Andersson styrt knarkaffärer genom att skicka mängder av krypterade instruktioner till sina kumpaner.

undefined
Några av männen på bilden ingår enligt polisen i Gottsundanätverket. Fotot hittades av polisen vid en husrannsakan.

Han greps i Spanien i juni 2021 vid ett polistillslag mot 800 kriminella personer som använt Anom, en krypterad teletjänst som riggats av FBI. 

Vid den tidpunkten hade Uppsalapolisen under en längre tid haft underrättelseinformation om att Tommy Andersson sysslade med narkotikahantering, men utan att få fram tillräcklig bevisning. Avslöjandena i samband med Anom blev därför ett genombrott.

Polisutredningen pågick i ett år och ledde till att 19 personer, däribland Tommy Andersson, ställdes inför rätta i maj 2022. Åtalen mot de 19 personerna handlade främst om narkotikaaffärer. Rättegången pågick till november. 

Under torsdagen dömde tingsrätten tio av de åtalade för narkotikahantering av olika allvarlighetsgrad, från narkotikabrott av normalgraden till synnerligen grovt narkotikabrott. Tommy Andersson och en 28-åring från Uppsala fälls även för att ha hanterat flera handgranater som påträffats i Stenhagen.

För nio av de åtalade anser domstolen att bevisningen inte räcker vilket leder till att de frikänns.

undefined
Tommy Andersson greps i Spanien 2021 efter att ha gått i en fälla med krypterade telefoner som gillrats av FBI. Vid gripandet hade han sju telefoner i en väska.

Enligt polisen har Gottsundanätverket varit en av de större Sverigebaserade ligorna när det handlar om införsel av narkotika hit till landet. Vad gäller Tommy Andersson förekommer han under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat grov misshandel, försök till utpressning och grovt narkotikabrott. I och med torsdagens dom är de rättsliga turerna mot honom dock inte avslutade. 

Orsaken är att det pågår en brottsutredning mot honom för misstankar om att han varit inblandad i ett brandattentat mot restaurang Liljan i Uppsala i juli 2020. Döms 44-åringen även för det brottet riskerar han att fängelsestraffet blir ännu längre än det som fastställdes av tingsrätten under torsdagen. 

undefined
Handgranater som hittades i en fastighet i Stenhagen i Uppsala våren 2021 och som kopplas till Gottsundanätverket.

De 19 åtalade i det aktuella målet utgör bara en del av Gottsundanätverket. I rättegångar i Uppsala och andra städer har ytterligare en rad personer under 2022 fällts för sin inblandning i ligans knarkaffärer.

Gottsundanätverket

Tommy Andersson fälls för synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

Han frikänns från åtal om grovt näringspenningtvättsbrott samt från flera fall av synnerligen grov narkotikasmuggling. Hans båda advokater får sammanlagt 2,7 miljoner kronor i ersättning.

De personer som frikänns i målet frias för bland annat näringspenningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!