Konstkuppen mot Uppsalamuseet – så blir domen

Den man som hamnade i polisens fälla när han försökte sälja tre konstverk, stulna från Bror Hjorths hus i Uppsala, döms till fängelse.

En 62-årig man döms till fängelse för att ha försökt sälja tre tavlor som stals vid konstkuppen mot Bror Hjorths hus i Uppsala 2017.

En 62-årig man döms till fängelse för att ha försökt sälja tre tavlor som stals vid konstkuppen mot Bror Hjorths hus i Uppsala 2017.

Foto: Polisen/UNT montage

Uppsala2024-09-26 13:47

Nyheten i korthet

  • En 62-årig man har dömts till ett års fängelse för medhjälp till grovt häleri, efter att ha försökt sälja tre konstverk stulna från Bror Hjorths hus i Uppsala för över sju år sedan.
  • Mannen kontaktade försäkringsbolaget och erbjöd sig att förmedla konstverken mot betalning, vilket ledde till en under cover-operation av polisen.
  • Trots mannens påstående om brottsprovokation från polisen, ansåg tingsrätten att brottet begicks redan när han kontaktade försäkringsbolaget och diskuterade ett överlämnande av konstverken mot betalning.

Konstkuppen inträffade en natt för över sju år sedan. Tavlorna, värderade till fyra miljoner kronor, var sedan spårlöst borta i fyra år. Då tog en nu 62-årig man kontakt med försäkringsbolaget och erbjöd sig att förmedla konstverken mot betalning. Det ledde till vidare kontakt med två personer som var intresserade av mannens erbjudande. Båda var i själva verket poliser som agerade under cover.

undefined
De stulna målningarna av Bror Hjorth låg i en väska i en parkerad bil i Gävle. Ingen har dömts för stölden.

Under de långa förhandlingar som följde misstänkte 62-åringen tidvis att de båda männen var poliser. 62-åringen höll hela tiden kontakt med andra personer som hade kontroll över tavlorna. Slutligen kom parterna överens om att 62-åringen skulle få 40 000 euro i sedlar vid ett möte i centrala Stockholm, samtidigt som han berättade var tavlorna fanns. I samma stund som tavlorna hittats greps 62-åringen av poliser som klätt ut sig till byggnadsarbetare för att inte väcka misstankar.

undefined
Inbrottet i Bror Hjorths hus skedde en natt i februari 2017. Fyra år senare kunde de återföras till museet.

Han åtalades för grovt häleri men nekade till brott. Vid rättegången hävdade mannen att han bara erbjudit försäkringsbolaget en chans att få tillbaka tavlorna mot hittelön. Mannen ansåg också att han utsatts för en otillåten brottsprovokation vid polisens under cover-insats och därför måste frias.

Enligt tingsrätten visar utredningen att mannen förutsatte att få betalt för konstverken. Det innebär, enligt domstolen, att han inte hade ett hederligt syfte med sitt agerande och försvårade möjligheten för ägaren – konstmuseet i Uppsala – att få tillbaka tavlorna. 

undefined
En bild med de tre konstverken och en kvällstidning med synligt datum skickades till polisens infiltratörer under föhandlingarna.

Enligt rätten finns inget som talar för att 62-åringen själv utfört stölden eller ens förvarat tavlorna. Enligt domstolen agerade han bara mellanhand och hade ingen direkt kontroll över hur eller var överlämnandet skulle ske. Slutsatsen är att han döms för medhjälp till grovt häleri. Straffet blir ett års fängelse.

undefined
Konstverken stals vid ett inbrott i Bror Horths hus en vinternatt 2017. Fyra år senare kunde museichef Tomas Järliden hänga tillbaka dem i museet.

Tingsrätten anser inte att 62-åringen provocerats att begå brott av polisens hemliga infiltratörer. Enligt domstolen begick mannen brottet redan när han tog kontakt med försäkringsbolaget och diskuterade ett överlämnande av konstverken mot betalning. Polisens operation syftade i stället till att provocera fram bevisning mot mannen, vilket är tillåtet.

Några månader efter inbrottet 2017 delgavs tre personer misstanke om inblandning i stölden. Alla nekade till brott och misstankarna mot dem avskrevs senare. I dag pågår ingen utredning mot några misstänkta gärningsmän. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!