– Tusen tankar snurrar i huvudet. Jag har stressat sedan i förra veckan då jag insåg att de här passen inte kommer. Jag kan inte förstå att det här kan hända, säger Suncica Milosavljevic, från Skutskär.
Hon väntar på sina barns pass inför avresan på lördag. Hon berättar att passtiden bokades i februari/mars och handlingarna, som fick kompletteras, blev klara 17 maj.
– De sa då att vi skulle få våra pass inom tre veckor. När jag ringde, och det tog över en timma att komma fram på telefon, kunde de se att passen står i kö för att tillverkas, säger hon.
På polisen gav de rådet att åka till Arlanda under tisdagen för att kunna få sitt pass till torsdagen. Och två dygn är nu den tid som andra i kön berättar att det har tagit för dem. Utanför polishuset har det nu varit kö sedan i mars.
Om problemet tidigare under året har varit att få en tid för att söka pass är nu problemet att det tar allt längre tid att tillverka själva passboken. Enligt Polisens egen uppskattning får de som ansökt om pass i mitten av juni vänta elva veckor. Det betyder att den som nu vill ansöka om pass kan komma att få sitt pass i handen i början av november.
Per Engström, nationell kommenderingschef på Arlanda säger till UNT att de utökat beställningarna av pass från leverantören i Finland från 250 000 till 300 000 och att man när det gäller att boka tid inte behöver vara pessimist.
– Uppsala är en av de stationer med fler tider än det nationella genomsnittet, man får inte stirra sig blind på det. Några stationer ligger efter och tynger ner. Om man går in en onsdag eller torsdag ser man nästa veckas tider och där brukar det dyka upp tider, säger han.
Han menar att den situation som nu är beror på att så många söker pass samtidigt.
Hade ni inte kunnat förutse det?
– Det gjorde vi. Vi väntade och väntade och men folk har inte sökt. Sedan sökte alla. Vi kan inte ha folk anställda som stirrar ut i luften.
I september tror han att man är tillbaka på "vanliga" väntetider. Hans bästa tips är annars, för den som ska resa inom EU och Schengenområdet, att söka nationellt ID-kort, vilket tar runt en vecka att få.
Suncica Milosavljevic ska köa med en kompis och måste ta med barnen eftersom hon är ensamstående. De åker ut tisdag och hoppas komma därifrån på torsdag.
– Det känns inte ens verkligt. Ingenstans skulle man acceptera sånt här.
Samtidigt finns det tips för de som tvingas köa flera dagar. Tidigare har UNT varit på plats och träffat flera oroliga resenärer som övernattat i kön. Bland annat syskonen Carolin och Mattias Wanntorp som bott i tält och lagat mat med ett stormkök.
– Det viktigaste är nog, till att börja med – ta med stol – annars är man körd. Nummer två – ta med varma kläder. Det blir kallt. Och tre – ta med vatten, mycket vatten, säger Carolin.
UNT träffade även Olof Almgren som just då hade ett mycket viktigt uppdrag – listan. De som väntar i kön har utarbetat ett system för att kunna vara kvar i kön utan att hela tiden vara på plats. Tre gånger under dagen går några med listan utmed kön och kollar allas namn. Den som frånvarande får sitt namn struket.
– Det fungerar bra. Alla är solidariska och alla vill ha sitt pass så man samarbetar, säger han.