Kvinnan, som är i 60-årsåldern, stod åtalad för försök till mord alternativt mordbrand. Nu dömer Uppsala tingsrätt kvinnan till fem års fängelse för försök till mord. Hon döms också att betala skadestånd till dottern på 200 000 kronor.
"Tingsrätten gör bedömningen att det genom utredningen är styrkt att (kvinnans namn) har utfört gärningen i syfte att beröva sin dotter livet och att faran var påtaglig att hon skulle lyckas i sitt uppsåt", står det i domen.
Det var den 6 juli i år, på en skogsväg norr om Björklinge, som kvinnan tände eld på sin bil i vilken både hon och hennes svårt funktionshindrade 25-åriga dotter satt. Målet var att ta livet av dem bägge.
Mamman, som genom åren tagit hand om dottern i princip dygnet runt, berättade sedan i polisförhör att hon på grund av egna sjukdomar inte längre orkade ta hand om dottern och att hon inte såg någon annan utväg än att ta med sig dottern i döden: "Jag ville inte lämna henne ensam på jorden."
Kvinnan ångrade sig dock när hettan spred sig i bilen och hon fick ut dem bägge oskadda.
En central fråga i rättegången har varit den om så kallat frivilligt tillbakaträdande. Kvinnans advokat yrkade på att kvinnan ska frias helt eftersom hon avbröt det hela. Åklagaren Thomas Bälter ansåg å sin sida inte att frivilligt tillbakaträdande ska gälla eftersom han menade att mamman avbröt på grund av hettan, inte för att hon ångrade sig.
Tingsrätten går på åklagarens linje, och skriver att hon avbröt handlingen först "...då det blev alltför varmt och rökigt inne i kupén, så att det av den anledningen blev omöjligt att stanna kvar. Det har alltså berott på yttre omständigheter att x inte fullföljde brottet.".
Thomas Bälter är nöjd med hur tingsrätten resonerat:
– De har dömt helt enligt mitt yrkande.
Thomas Bälter konstaterar samtidigt att detta är ett väldigt speciellt och tragiskt fall, där han känner med mamman. Han har tidigare berättat för UNT att det är ett av de jobbigaste fallen han haft rent personligen.
– Jag är van vid att jobba med gängkriminella, det här är en vanlig mamma. Det finns bara förlorare i det här fallet.
Efter dådet har kvinnan mått väldigt dåligt och känt ånger.
Dottern placerades efter dådet på ett särskilt boende. Hon har en svår intellektuell funktionsnedsättning, och det är oklart om hon förstår vad hon utsatts för.
UNT har sökt kvinnans advokat.