"Expressleverans är hemleverans, det kommer direkt till dig på den adress du väljer." Det svarar lustgasföretagets kundtjänst när vi frågar hur deras leveranser fungerar.
Företaget är ett av flera som erbjuder snabb hemkörning av lustgas. På under två timmar lovar de att produkterna kommer till dörren. Leveranstiderna är kvällar och nätter.
Användningen av lustgas som berusningsmedel ökar kraftigt bland Uppsalas unga, det larmade Uppsala ungdomsjour om i höstas. "Numera hittar vi lustgaspatroner i princip dagligen där ungdomar samlas, så som skolgårdar, lekplatser och badplatser. Och inte minst berättar ungdomar själva att det används på hemmafester", sa ungdomsjourens chef Hilde Wiberg till UNT.
För att testa hur lättillgängliga dessa produkter egentligen är i Uppsala utger vi oss för att vara kunder och lägger en beställning till en adress i stadsdelen Rosendal.
Klockan 19.56 har beställningen skickats iväg och vi har genomfört betalningen. Då får vi ett sms med en spårningslänk där vi kan följa bilens väg till oss. Beräknad tid: 9 minuter.
Ytterligare ett sms. Föraren närmar sig och vi ombeds gå ut på gatan för att möta budet. Bilen rullar in klockan 20.07 och föraren kliver ut med våra produkter i en kasse.
Kör du bara ut lustgas?
– Ja, och sådana grejer.
Har ni mycket ikväll eller?
– Nej, inte än så länge. Men det är alltid på helgerna det blir mycket, säger föraren.
Företaget har 18-årsgräns och säger att mottagaren ska vara beredd att visa ID-handling, men vid leverans frågas vi inte om legitimation. Men företaget gör inget fel. Lustgas är inte narkotikaklassat och säljs fullt lagligt i butiker och på nätet, ibland utan åldersgräns.
Lustgas får inte säljas på festivaler och andra evenemang i berusningssyfte, eftersom det kan innebära miljöfarlig kemikaliehantering. En webbshop gör sig inte skyldig till det, men en del av hemsidorna erbjuder "catering" till event.
När UNT ringer till företaget dagen efter leveransen svarar en person som inte presenterar sig med namn. Vi undrar hur efterfrågan i Uppsala ser ut och vad de tror att deras kunder använder lustgasen till. Personen avböjer från alla frågor.
Varför kan ni inte prata om det, det är ju lagligt?
– Vi vill inte gå in i den debatten. Det varken gynnar eller skadar oss att prata om det här.
Poliser som jobbar ute på fältet i Uppsala ser att lustgas fortsätter att locka tonåringar.
– Bland de yngre har vi en hajp kring lustgas, det är verkligen på uppgång. Det pratas nästan inget om riskerna, utan bara om hur roligt det är att blåsa upp ballonger och inhalera. Man förstår inte allvaret: det finns dokumenterade hjärnskador av lustgasmissbruk, säger Ahmad Saadoun, inspektör i Uppsalapolisens narkotikagrupp.
Lustgas gör personen avslappnad och fnittrig – men det finns som sagt risker. Lustgasen kan skapa syrebrist som får personen att svimma, och återkommande bruk kan skada hjärnan. Ungdomsjouren varnar också för att det blir en inkörsport till andra berusningsmedel.
Uppsalapolisen har ingen särskild bevakning på lustgasleveranserna, uppger Carina Neumann, gruppchef och områdespolis som är mycket ute på fältet.
– Lustgas är ju inte en olaglig vara. Men om vi träffar på folk, särskilt minderåriga, som har lustgas på sig och det är uppenbart att det är för att berusa sig tar vi lustgasen, säger hon.