För omkring tre år sedan började ungdomar i Uppsala testa lustgas som ett sätt att berusa sig. Sedan dess har användningen ökat markant. Det berättar Hilde Wiberg som är chef för Uppsala ungdomsjour:
– Numera hittar vi lustgaspatroner i princip dagligen där ungdomar samlas, så som skolgårdar, lekplatser och badplatser. Och inte minst berättar ungdomar själva att det används på hemmafester.
Ungdomsjouren kommer nu inför höstlovet att gå ut med information till alla föräldrar i Uppsala som har barn på högstadiet och gymnasiet. I brevet berättar man vad lustgas är, om riskerna och var oroliga ungdomar och föräldrar kan vända sig.
– Dels vill vi att föräldrar vet vad de här patronerna är, om de hittar såna. Dels är det såklart väldigt bra om föräldrar kan visa att de har koll och prata med sina barn om riskerna med lustgas, säger Hilde Wiberg.
Ja vad är riskerna?
– Det kan uppstå syrebrist som gör att man svimmar. Återkommande bruk kan skada hjärnan. Lustgas kan också vara en inkörsport till andra berusningsmedel.
Lustgas ger ett rus på 1-2 minuter som gör personen avslappnad och fnittrig. Gasen köps i små silverfärgade patroner som är avsedda för så kallade gräddsifoner. Antingen kan man andas in gasen direkt genom en gräddsifon eller genom att andas in den från gasfyllda ballonger. Medan lustgas på sjukhus är utblandad med syrgas är den icke-medicinska lustgasen koncentrerad, vilket gör den farligare.
Patronerna kan köpas fullt lagligt i butiker eller på nätet. Däremot är det inte lagligt att sälja lustgas i berusningssyfte.
– Vi ser att äldre ungdomar köper och säljer patroner på fester och andra ungdomsevenemang. För några veckor sedan träffade vi till exempel på en 17-åring som kom gående med två fulla kassar med patroner. Det var uppenbart att han skulle sälja dem vidare, säger Hilde Wiberg.
I 2022 års undersökning bland skolungdomar som görs av CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, uppger 6 procent av Sveriges niondeklassarna att de provat lustgas någon gång. Bland eleverna i tvåan på gymnasiet var siffran 17 procent.
– Det är ungefär lika många som har testat lustgas som cannabis, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.
Eftersom det här var första gången som frågor om lustgas fanns med i undersökningen finns ingen tidigare statistik att jämföra med. Några siffror för enbart Uppsala finns heller inte, men Ulf Guttormsson ger en fingervisning:
– Vi kan se att det är mycket vanligare i storstadskommuner eller storstadsnära kommuner jämfört med övriga Sverige.
Även polisen i Uppsala har märkt av den ökade användningen.
– Vi hittar tombehållare på en massa ställen och folk ringer in och berättar att de ser ungdomar som drar i sig gas från ballonger. Under sommaren och nu i höst verkar det ha ökat rejält, säger områdespolisen Martin Gunér.
Enligt honom är användandet spritt både bland ungdomar och kriminella.
– Det är dessutom ofta kriminella som säljer lustgasen, så kriminaliteten göds av det här.
Att lustgas inte är olagligt gör både polisens och Ungdomsjourens jobb svårare. Ungdomsjouren kommer nu inte bara att informera föräldrar och skolpersonal, utan också butiker i stan.
– Vi hoppas att de vill meddela polis och ungdomsjour när de haft många yngre köpare av lustgas. Då är vi mer förberedda.