Polisens framgångar med krypterade teletjänster som Encrochat fortsätter och allt fler grovt kriminella plockas bort från gatan. En av de chattjänster som på senare tid blivit mångas fall är Anom. Kriminella använde Anom i tron att de kunde kommunicera säkert men i själva verket kunde FBI läsa deras meddelanden och gripa tusentals individer.
Ett färskt Anom-mål gäller en transport av tio kilo amfetamin från Göteborg till Uppsala. Tack vare Anom-chattar har polisen kunnat ta del av såväl planeringen som genomförandet.
Brottet startar den 22 mars 2021 då en 22-åring, som utpekas som huvudman i ärendet, skriver på sin Anom-mobil till en kumpan. Huvudmannen undrar om det finns "grejer". Via Anom svarar kumpanen: "Ja, tjack (amfetamin), tio kilo, till Uppsala."
Kumpanen erbjuder 15 000 kronor till den som kör en väska med knarket till Uppsala. Efter en koll med en tilltänkt chaufför, en 32–årig man, blir beskedet att han kan ordna transporten om han får 20 000 kronor.
Chauffören får veta att han ska hämta en väska i Göteborg och att den kommer att lämnas av en man "med långt grått hår i hästsvans". Ytterligare en inblandad ska komma med 700 000 kronor, vilket troligen är betalningen till den som säljer amfetaminet.
Chauffören instrueras att åka till en p-plats vid Heidenstams torg i Löten i Uppsala där han ska lägga väskan i en svart skåpbil.
Chauffören verkar sakna Anom telefon och huvudmannen försäkrar sig med kumpanen om att chauffören har klart för sig var han ska leverera väskan. Huvudmannen skriver till kumpanen att han inte vill bli uppringd av chauffören med frågor som: "ja står här i uppsala med 10 kilo vart ska jag?", eftersom det kan ge spår för polisen att gå på.
Den 26 mars förra året kör chauffören till Uppsala. Klockan 18.30 mottar huvudmannen ett meddelande med ordet "Klart". Vare sig narkotikan eller mottagaren har dock gått att finna.
Samma kväll fortsätter huvudmannen och kumpanen att chatta på Anom. De skriver att en körning ger 400 000 kronor, att det går att ordna haschtransporter från Spanien på 70 kilo i taget, att man ska använda falska registreringsskyltar i Tullen och så vidare.
Huvudmannen och chauffören är sedan tidigare ostraffade. De dömdes i december mot sitt nekande av Göteborgs tingsrätt till 7,5 respektive 5,5 års fängelse. Kumpanen är identifierad och utredning mot honom pågår.
Enligt Göteborgs tingsrätt bröt polisen mot lagen i ärendet, och de båda männen, samt en tredje man, får straffrabatt. Domstolen menar att vissa av polisens utredningsåtgärder inte har laglig grund i Sverige, medan åklagare hävdar att inget lagbrott förekommit.