Ungdomar struntar i sina tandläkartider: "Provocerande"

Tusentals människor, framför allt ungdomar, dyker inte upp på sina besök hos Folktandvården. Det gör att andra patienter får vänta längre. "Vi spiller tiden", säger tandvårdsdirektören.

Stolar står tomma till följd av att många inte kommer till sina bokade besök och inte heller lämnar återbud. Målet med att debitera för uteblivna besök är att minska antalet av dem och utnyttja resurserna bättre.

Stolar står tomma till följd av att många inte kommer till sina bokade besök och inte heller lämnar återbud. Målet med att debitera för uteblivna besök är att minska antalet av dem och utnyttja resurserna bättre.

Foto: Folktandvården

Uppsala2023-09-08 05:00

UNT har tidigare rapporterat om Folktandvårdens kötider. En orsak till väntan ska vara de privata klinikerna som lockar över Folktandvårdens erfarna tandläkare.

Men det finns fler anledningar.

Under 2022 uteblev totalt knappt 20 000 av deras patienter i alla åldrar från sina bokade besök utan att höra av sig innan, av drygt 300 000 besök.

– Vi beräknar att det motsvarar en 10-rumsklinik som står tom i ett helt år, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör på Folktandvården i Region Uppsala.

Enligt henne är det ett stort slöseri på resurser, både ekonomiskt och genom att tiden och kompetensen inom Folktandvården inte nyttjas fullt ut.

– Det påverkar vår tillgänglighet, om inte du kommer kunde någon annan ha fått den tiden som verkligen vill komma, säger hon.

undefined
Stolar står tomma till följd av att många inte kommer till sina bokade besök och inte heller lämnar återbud. Målet med att debitera för uteblivna besök är att minska antalet av dem och utnyttja resurserna bättre.

Det är främst ungdomar mellan 16 och 23 år som i högre utsträckning inte går på sina besök.

Tidigare erbjöds barn och ungdomar fri tandvård till och med året de fyllde 20, men sedan 2019 har gränsen varit 23 år.

– Jag tror inte att man förstår vilken förmån det är. Vi vet inte hur länge den gränsen finns kvar, så ta vara på möjligheten, uppmanar Gunilla Swanholm.

undefined
Varför det är just gruppen 16–23 år som sticker ut i statistiken säger Gunilla Swanholm, direktör på Folktandvården i Uppsala, delvis kan bero på att föräldrar släpper kollen något på sina barn efter att de har gått ut grundskolan.

Det finns nämligen diskussioner inom den svenska tandvården om åldersgruppen 20–23 år är rätt att satsa på, berättar Gunilla Swanholm.

– Kanske inte så mycket här, men särskilt i andra delar av landet där det är ännu svårare för Folktandvården att räcka till för vuxna patienter.

Det som diskuteras är att denna åldersgrupp är relativt frisk i förhållande till patienter som är över 70 år och har större behov av vård.

– Man behöver prioritera de patienter som har störst vårdbehov när det är ont om tandvårdsresurser. Det blir en undanträngningseffekt eftersom de upp till 23 år har företräde före äldre, samtidigt som många vuxna köar och vill komma till oss.

Christina Eklund Larsson är verksamhetschef för Folktandvården Seminariet, en av klinikerna med störst andel unga patienter.

I år, fram till och med augusti, har 713 personer inte dykt upp på sina tider på Seminariet. 220 av dem är i åldrarna 16–23 år.

undefined
Christina Eklund Larsson är verksamhetschef för Folktandvården Seminariet, Folktandvårdens största klinik i Uppsala. De har 13 behandlingsrum och kallar regelbundet drygt 9 000 vuxna och knappt 8 000 barn.

– Det här är ungdomar som gått hos oss och blivit kallade efter överenskommelse, men vi har också studenter som flyttar till Uppsala och behöver byta från där de gått tidigare. Vi upplever att det är ännu svårare att nå ut till de som flyttat hit och att de är mindre benägna att komma, säger Christina Eklund Larsson.

För att nå hitflyttade kallas de till kliniken i området de bor i, men det är fritt att välja klinik själv. Sedan jobbar Folktandvården generellt med sms-påminnelser och att informera om att det även kostar att inte komma på sin tid, förklarar Christina Eklund Larsson.

undefined
Statistik över hur många patienter som uteblir från sina bokade besök. Den absoluta toppen ligger på 19-åringarna, där 17,2 procent av pojkarna och 10,95 procent av flickorna uteblir utan att höra av sig.

Gunilla Swanholm betonar att ungdomar måste vilja ta eget ansvar, och förstå konsekvenserna om de inte gör det.

– Det är en period där du ofta ändrar din livsföring, från att du flyttar hemifrån tills du har landat lite stabilare. Om du gör ett längre uppehåll finns det risk att det är mycket som behöver åtgärdas när du väl går tillbaka och det kostar ganska mycket, säger hon.

Enligt Gunilla Swanholm rör det sig inte om någon ny trend, utan siffrorna har visat en topp i uteblivandet bland 16–23-åringar tidigare. Graden av uteblivna patienter ska inte heller vara något unikt för Uppsala.

– Det ser nog ut ungefär så här i resten av landet, men det är provocerande att vi har möjlighet att erbjuda vård och att vi spiller tiden, avslutar hon.

Kostnad för uteblivande

Om den bokade tiden inte passar ska den bokas av senast 24 timmar före besöket, för att undvika debitering för uteblivet besök eller sent återbud. Detta gäller även för barn och ungdomar som har rätt till fri tandvård.

För barn och ungdomar i åldrarna 3–18 år är kostnaden 230 kronor.

För vuxna från 18 år är kostnaden 530 kronor vid allmäntandvård och 630 kronor vid specialisttandvård.

Källa: Folktandvården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!