Efter misshandeln på psykakuten: skyddsstopp infört

En läkare blev nyligen grovt misshandlad av en patient på psykakuten. Nu agerar huvudskyddsombuden. De kräver vakter på avdelningen, omedelbart stopp för ensamarbete och att alla rum måste ha flyktvägar.

Omedelbart skyddsstopp har införts på psykiatriakuten i Uppsala. Detta för att säkra personalens arbetsmiljö, efter att en läkare grovt misshandlades av en patient i mars. Begäran om skyddsstoppet lämnades in den 4 april.

Omedelbart skyddsstopp har införts på psykiatriakuten i Uppsala. Detta för att säkra personalens arbetsmiljö, efter att en läkare grovt misshandlades av en patient i mars. Begäran om skyddsstoppet lämnades in den 4 april.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2023-04-06 05:00

Den 13 mars överfölls en läkare på psykakuten av en patient, vilket UNT rapporterat om tidigare.

Läkaren, en kvinna i 40-årsåldern, befann sig tillsammans med en kollega och patienten i ett samtalsrum. Plötsligt sprang patienten runt bordet och vräkte ner läkaren på golvet. Han sparkade och slog henne så illa att ett revben krossades och hon fick en blödning i lungan. Han drog även loss en stor del av hennes hår.

Överfallet var den tredje gången på kort tid som personal på psykiatrin misshandlats av patienter. Nu agerar huvudskyddsombuden.

– Vi gjorde ett studiebesök i måndags eftermiddag och jag uppfattade att situationen var allvarligare än den bild jag fått tidigare. Därför har vi lagt ett skyddsstopp, säger Thomas Haapaniemi, huvudskyddsombud för läkarna på Akademiska.

undefined
Thomas Haapaniemi är huvudskyddsombud för läkarna på Akademiska sjukhuset och undertecknade tillsammans med sin kollega, huvudskyddsombudet Ann-Sofie Hansson Pourtaheri, begäran om skyddsstopp som lämnats in till sjukhusledningen.

Det man sätter stopp för är ensamarbete för personalen samt användning av samtalsrum som bara har en dörr och alltså ingen extra flyktväg.

– Vi vill inte stoppa verksamheten, utan två farliga arbetssätt, säger Thomas Haapaniemi och konstaterar att sjukhuset kommer att behöva bemanna med extra vakter.

– Vi tillåter arbete i rum med bara en utgång om man har en vakt med sig och är två medarbetare, förklarar han.

undefined
Huvudskyddsombuden begär att sjukhuset ser över flera brister på psykakuten. Men i väntan på åtgärder bedömer de att två farliga arbetssätt akut behövde stoppas.

Utöver att stoppa två riskfyllda situationer, kräver huvudskyddsombuden flera åtgärder:

Flyktvägar ska ses över i anslutning till alla samtalsrum. Det ska införas en rutin för att via journalsystemet uppmärksamma patienter som man vet har aggressiva beteenden. Tillräcklig bemanning måste finnas för att säkra en trygg arbetsmiljö, och rutinerna för hot och våld mot personalen på hela psykiatrin (inte bara akuten) ska ses över.

Skyddsstoppet gäller tills sjukhusledningen åtgärdat bristerna. Om två veckor vill huvudskyddsombuden se en åtgärdsplan. Om denna inte är tillfredsställande "kan vi komma att vända oss till arbetsmiljöverket", skriver de.

undefined
Yrkandet om skyddsstopp samt kraven på åtgärder överlämnades till sjukhusdirektör Marianne van Rooijen tisdagen den 4 april.

Psykiatrins verksamhetschef Roland Säll uppger att man från ledningens håll är beredda att "göra de förändringar som krävs" för att göra arbetsplatsen säker för personalen. Psykiatrins ledning har därför startat en utredning tillsammans med Akademiska sjukhusets säkerhetsavdelning och berörda förvaltningar såsom fastighetsansvariga.

– Jag uppfattar att vi har ett bra samarbete med våra skyddsombud och tror vi delar samma målbild: vi behöver förbättra säkerheten för att minimera risken att en allvarlig händelse inträffar igen, säger han.

undefined
Roland Säll, verksamhetschef för psykiatrin på Akademiska sjukhuset, , säger att han reagerade på misshandeln i mars "med bestörtning". Han säger att han delar huvudskyddsombudens bild av att säkerheten för personalen behöver förbättras.

Läkaren som överfölls nu i mars uppgav i ett polisförhör att hon försökt larma, men att personlarmet inte aktiverats eftersom det kräver att man håller knappen intryckt i flera sekunder – vilket inte gick när hon samtidigt försökte försvara sig. Problemen med personlarmen har fackförbunden larmat om sedan 2020. Nu lyfter Thomas Haapaniemi det igen, i samband med skyddsstoppet.

– Det finns larm på rättspsykiatrin som reagerar snabbare. Ledningen säger att det är samma system på psykakuten, så de måste titta på hur det kan vara sådan stor skillnad i svarstider. Antingen finns en enkel lösning eller så får de installera nya system.

Roland Säll säger att tekniska lösningar är en av de faktorer som nu ska utredas. Och när UNT intervjuade Akademiska sjukhusets säkerhetssamordnare John Belling efter misshandelsfallet sade han att man nu kan behöva "uppgradera eller byta ut" personlarmen.

Skyddsstopp

Skyddsstopp, eller skyddsombudsstopp, är en akut åtgärd som skyddsombud enligt lag har rätt att sätta in om det finns "en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa".

Arbetsgivaren har då två val:

Antingen accepterar denne skyddsstoppet och åtgärdar problemen. När arbetet är säkert igen kan arbetet återupptas.

Eller så håller arbetsgivaren inte med om att det finns risk för arbetstagarnas liv och hälsa. Då kan denne be arbetsmiljöverket om en bedömning.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!