HHC är en syntetisk form av cannabis som dök upp i Europa 2022.
Men det var först i april i år – när media larmade om att man fullt lagligt kan köpa e-cigaretter och godis innehållande HHC i svenska butiker och på nätet – som försäljningen tog fart på allvar i Sverige.
– Efter nyhetsreportagen blev de jättepopulära och står nu för 30 procent av vår försäljning, säger Nasmy, som äger Svava tobak på Kungsgatan i Uppsala, en av flera tobaks- och godisbutiker i centrala Uppsala som säljer produkter med HHC.
Vid kassaapparaten inne i butiken står en liten monter med e-cigaretter (så kallades vapes) innehållande HHC. Smakerna är många: man kan exempelvis välja mellan mango, banan eller storsäljaren crazy skittles. Bakom kassan finns burkar med HHC-godis som ska smaka cola.
Enligt Uppsala ungdomsjour har vapes generellt fått ett stort genomslag bland unga. Nasmy märker dock inte av någon ungdomlig efterfrågan på HHC-vapes och -godis.
– De flesta köparna är mellan 30 och 60 år. Det är aldrig några ungdomar som frågar efter det, det är för dyrt för dem: en vape kostar 649 kronor.
Från och med 11 juli är det stopp för försäljningen. I juni meddelade nämligen regeringen att HHC nu narkotikaklassas, sedan Folkhälsomyndigheten utrett frågan. ”Det här handlar om skadliga substanser som hittills kunnat säljas öppet och ofta med en marknadsföring eller paketering som riktar sig till ungdomar, eller till och med till barn”, sa socialminister Jakob Forssmed.
Kunderna på Svava tobak har koll på det annalkande förbudet:
– Nu köper folk på sig två–tre vape i stället för en, och många undrar också om vi ska ha nån utförsäljning, säger Nasmy.
En av butikens kunder är PJ Johansson, som just den här dagen kommit för att köpa snus. Men då och då köper han en HHC-vape. På frågan vad han tycker om att de nu förbjuds kommer svaret snabbt:
– Dåligt. Det är ett bra komplement när man vill dra ner på sin rökning. Och så är det lugnande och tar bort värk, jag har värk i hela kroppen efter gamla skador.
HHC är kemiskt lik THC, som är den aktiva substansen i cannabis. Det finns inga större offentliga studier på HHC:s effekter på samma sätt som det finns för THC. Men Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, tycker det är rimligt att substansen nu förbjuds.
– Det finns inrapporterat att HHC i större doser kan ge ångest, paranoia, slöhet och ökad hjärtfrekvens. De verkar på samma receptor i hjärnan som THC, vilket bekräftar att de har liknande effekter, säger han.
Det lär dock snabbt komma nya snarlika substanser, konstaterar Fred Nyberg.
– Ja det finns inget slut på det här. Det finns ju oändligt många möjligheter om man bara ändrar lite i den del av substansen som inte är aktiv – och det är just vad man gjort under många år.
Fred Nybergs förslag till politikerna har därför varit att i stället för att narkotikaklassa en substans i taget, narkotikaklassa själva den aktiva delen som skapar beroende och negativa effekter för att på så sätt kunna sätta stopp för framtagandet av nya ämnen. Hittills utan framgång.
– Juristerna säger att det blir väldigt svårt.
Faktum är att det redan kommit en ny substans som marknadsförs som en ersättare till HHC, nämligen en syntetiskt modifierad variant av den olagliga cannabissubstansen CBD.
– Det sägs vara mer lugnande än HHC, och inte ge riktigt samma rus. Jag funderar på att ta in det nu när HHC förbjuds, säger Nasmy på Svava tobak.