Uppsalakrogen byggde utan lov – får böta 800 000

Ägarna till Uppsalarestaurangen Trattorian Sorrelina renoverade krogen utan bygglov. Nu får de böta 800 000 kronor och Uppsala kommun vill ha in pengarna inom två månader.

Brasseriegruppen äger Trattorian Sorrelina i Uppsala. Bolaget har ett tiotal krogar i Stockholm, omsätter 400 miljoner per år och har 300 anställda, enligt egen utsago.

Brasseriegruppen äger Trattorian Sorrelina i Uppsala. Bolaget har ett tiotal krogar i Stockholm, omsätter 400 miljoner per år och har 300 anställda, enligt egen utsago.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2024-03-22 16:30

Restaurangkoncernen Brasseriegruppen öppnade Trattorian Sorellina strax intill Fyrisån i somras. Lokalerna totalrenoverades före invigningen, men utan vare sig bygglov eller startbesked. Det var P4 Uppland först med att berätta

Bland annat ska ägarna ha byggt ut krogen, ändrat planlösningen, ventilationen och brandskyddet, och installerat en eldstad.

Nu har plan- och byggnadsnämnden beslutat om böter på knappt 800 000 kronor.

undefined
Den tidigare verandan har fått en uppfräschning och byggts om. Problemet är att fastighetsägaren byggt utan bygglov och startbesked.

Brasserigruppen ägs av bröderna Filip och Daniel Guven. Ägarna vill inte prata med UNT, men har skickat en skrivelse till kommunen där de hävdar att de ska skicka in anmälan och lovansökan i efterhand och menar att de därför borde få slippa böterna.

"De eventuella brister i form av för sent inkomna bygganmälningar och bygglov vill vi rätta till så fort som möjligt. Efter det ser vi gärna ett tätt och nära samarbete med kommunen för att fortsätta utveckla årummet...", skriver Filip Guven i ett svar till kommunen.

undefined
Trattorian Sorrelina är en av Brasserigruppens restauranger och ligger vid Fyrisån i Uppsala. Det är enda krogen gruppen har i Uppsala, men i Stockholm finns ett tiotal till, bland annat Prinsen,

Det här är inte första gången som krogkoncernen är i blåsväder.

Brasseriegruppen driver även krogar i Stockholm, där de bland annat hamnat i konflikt med Stockholms stad, som 2022 återkallade serveringstillståndet för tio av koncernens restauranger. Orsaken var en rad ekonomiska brister, bland annat skatteskulder.

Stockholms stad konstaterar i sin utredning att "bolagets företrädare inte kan anses uppfylla de stränga krav på ekonomisk skötsamhet som krävs för att vara lämplig att inneha serveringstillstånd". Ärendet hamnade i domstol och kammarrätten konstaterade att krögarna gjort sig skyldiga till allvarlig misskötsamhet och utfärdade en varning.

I Uppsala får krögarna fortsätta servera alkohol – att man byggt utan lov påverkar inte serveringstillståndet.

– Vi har läst domen i fallet med Stockholms stad och gjort tillsynsbesök men har inte funnit något att anmärka på, säger Marutsa Hansson, alkoholhandläggare på Uppsala kommun.

undefined
Ylva Stadell (S) ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala. Hon är trygg med nämndens beslut. "Vi har allt underlag vi behöver, det är ingen tvekan", säger hon.

Plan- och byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S) är trygg med nämndens beslut om vitesföreläggande.

– Vi har alla underlag som behövs. Man kan inte bryta mot reglerna och skicka in ansökan i efterhand. Sånt påverkar de som sköter sig, vilket de flesta ändå gör, säger hon.

Det kan bli så att de ombyggnationer som gjorts behöver återställas.  

– Det måste till en dialog med kommunen och en långsiktig lösning, säger Ylva Stadell.

Fastighetsägaren har överklagat beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!