Restaurangen och orangeriet kommer att hålla till i Hamnpaviljongens gamla lokaler. Mest troligt öppnar stället redan i sommar.
– Vi vågar inte säga exakt datum ännu, men vi hoppas på början eller mitten av juni, säger delägaren Filip Guven till UNT.
– Vår resa började här då vi jobbade som anställda i Cupido i Uppsala och tycker det ska bli fantastiskt att öppna Trattorian Sorellina här och komma tillbaka där allt startade.
Filip Guven äger tillsammans med sin bror Daniel Guven Brasserigruppen, där välkända restauranger som Prinsen och Villa Godthem i Stockholm ryms under bolagets paraply. Så sent som 2022 drogs bolaget enligt Expressen med miljonskulder, men räddades av NHL-stjärnan Mika Zibanejad – som köpte upp några av de skuldtyngda krogarna vid Stureplan i Stockholm.
– Det är i Uppsala som vi skolat oss till att bli duktiga krögare och tack vare Uppsala blev vi framgångsrika i Stockholm, säger Filip Guven.
Trattorian Sorellina blir gruppens fjortonde restaurang totalt – och den första utanför Stockholms gränser.
– Vi ser en stor potential i staden som en plats för restaurangverksamhet. Uppsala är känt för sin kulturella mångfald och sin livliga studentmiljö, vilket skapar en efterfrågan på olika typer av restauranger och matupplevelser.
Vad kan ni erbjuda i Uppsalas restaurangutbud som är unikt?
– Rent kulinariskt har Brasseriegruppens krogar visat sig hålla hög kvalitet genom åren. Mathantverk är ett av våra ledord och med bra råvaror skapar vi högklassiga matupplevelser. Vi knådar all pasta dagligen, gör vår egen chark och självklart är glassen hemgjord.
Vid sidan av menyn vill Filip Guven att miljön ska vara lättillgänglig för Uppsalaborna.
– Det ska vara folkligt och härligt, där man känner sig hemma.
Läget vid ån, precis söder om Islandsbron och Islandsfallet är ett av Uppsalas bästa.
– Precis som på Trattorian på Norr Mälarstrand i Stockholm så kommer det vara mycket grönska, ombonat och mysigt.
Platsens närhet till vatten gör ägarna vill satsa på sittplatser såväl inne som ute.
– Vi kommer ha ett stort antal uteserveringsplatser. Det vi älskar med Trattorians koncept är att det är prisvärt och familjärt. Hit ska man kunna komma med hela familjen och äta riktigt vällagad mat, säger Filip Guven.
När sommaren tar adjö och löven färgas roströda byter trattorian skepnad. Då blir det bruncher med bland annat charkuterier, carpaccio och tonfisktartar. Lagom till jultomtens ankomst blir det italienskt julbord på menyn.
– Våra gäster ska förvänta sig en riktigt bra italiensk matupplevelse, där man känner igen sig i menyn, men samtidigt vågar vi utmana lite. Vi håller oss inte alltid strikt inom de klassiska italienska ramarna, säger Filip Guven.
Experterna förespår tre år lågkonjunktur. Varför tror ni att satsningen kommer bära frukt?
– Restaurangbranschen är känd för att vara motståndskraftig mot ekonomiska svängningar. Trots tuffa tider i ekonomin fortsätter människor att äta ute, även om de kanske väljer att äta på billigare eller mer prisvärda ställen.
Filip Guven tror att Trattoria Sorellina kommer att skilja sig från mängden.
– Vi tror att vår satsning på en ny restaurang med innovativa koncept och kreativa rätter kommer att differentiera oss från andra restauranger och bidra till att vi fortsätter att attrahera gäster även under tuffa ekonomiska förhållanden, säger han.