Krogar rasar mot höjd avgift: "Jobbigt utan inkomst"

Trots pandemin höjs tillsynsavgiften för serveringstillstånd för Uppsalas restauranger under 2020.

André Wikman, delägare och bartender på Holmes English Pub, hoppas att kommunen kan erbjuda en temporär lösning.

André Wikman, delägare och bartender på Holmes English Pub, hoppas att kommunen kan erbjuda en temporär lösning.

Foto: Privat

Uppsala2020-11-19 21:06

Förra veckan meddelade regeringen att man vill införa ett alkoholförbud på krogen efter klockan 22. Förbudet skulle gälla från 20 november till 28 februari 2021. Uppsalakrogarna menar att det är negativt för verksamheterna.

Samtidigt ökar tillsynsavgiften för serveringstillstånd i Uppsala under 2020. Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Uppsala kommun, berättar att det grundar sig i ett beslut som fattades 2018.

– De nya taxorna började gälla år 2019 och man betalar först ett år senare vilket gör att förändringen märks av först nu, säger hon.

Stefan Wahlstrand och Anders Törnkvist, delägare i Plockgruppen, ser det som ännu ett hårt slag mot branschen. De menar att de inte fått information om att avgiften skulle höjas.

– Snacket går i branschen och många har reagerat på höjningen, säger Stefan Wahlstrand.

– Det känns jobbigt när man inte har någon inkomst, säger Anders Törnkvist.

Deras avgift höjdes i år från 22 000 kronor till 33 000 kronor. Den betalas vanligtvis under våren, men kommunen har gett dem fram till 31 december. Nu hoppas de att betalningen åtminstone kan skjuta upp till nästa år.

– Kommunen har varit schysst och tagit bort markhyran, men det hade varit skönt att slippa alla tillsynsavgifter, säger Anders Törnkvist.

André Wikman, delägare och bartender på Holmes English Pub, berättar att deras tillsynsavgift höjdes från 6 500 kronor till 12 500 kronor i år.

– Det är en stor ökning samtidigt som försäljningen minskar. Vi visste inte ens att ökningen skulle vara så stor förrän vi fick fakturan, säger han.

Han hade önskat att kommunen kunde erbjuda en temporär lösning.

Enligt Klara Ellström (MP) höjdes denna taxan senast år 2007. Kommunen har tidigare använt ett överskott för att hålla avgiften lägre, men nu är överskottet slut. När beslutet fattades visste man inte att en pandemi skulle drabba världen.

– Den höjda avgiften ser olika ut för olika verksamheter och stora kedjor får betala större summor. De som säljer stora volymer och har öppet sent påverkas mest, säger hon.

För det flesta handlar det om en höjning på mellan 1 500 kronor och 4 500 kronor, och endast en handfull företag kommer behöva betala mer.

Kan kommunen komma att ta bort den ökade avgiften?

– Vi för en diskussion om hur vi ska underlätta för restaurangbranschen. Att dra tillbaka den ökade avgiften skulle bara gynna stora verksamheter. Vi måste stötta hela branschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!