Kritiken: "Pelling rundar demokratin"

Omförhandlingen av fyrspårsavtalet med staten är ett "tomt slag i luften". Det säger C, ett av de partier som tycker att helt andra frågor borde omförhandlas med regeringen.

Kommunstyret och Erik Pelling (S) får kritik efter förslaget om punkterna som ska omförhandlas med regeringen.

Kommunstyret och Erik Pelling (S) får kritik efter förslaget om punkterna som ska omförhandlas med regeringen.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-06-13 18:00

Efter valet enades UP och S om att omförhandla fyrspårsavtalet med staten.

Flera oppositionspartier har velat se en kraftig bantning av antalet bostäder i sydöstra staden, och under våren har styret (S, V, MP) försökt komma överens med dem om exakt vad som ska omförhandlas. Erik Pelling (S) har varit mån om att hitta en bred överenskommelse trots att partierna står långt ifrån varandra – men det har inte lyckats. 

Och nu har styret tillsammans med L presenterat vilka punkter de vill ta med sig till förhandlingsbordet. Det första man slår fast är att man inte har som ambition att minska antalet bostäder i sydöstra staden.

Det här upprör flera oppositionspartier.

– Vi menar att det är Uppsala kommun som ska ha full rådighet att avgöra var 33 000 bostäder ska placeras i kommunen, och inte staten, säger Ehsan Nasari (C).

undefined
"Med en arbetsdags varsel blir vi extrainkallade till kommunstyrelsens arbetsutskott där ärendet om hemställan till regeringen ska behandlas", säger en kritisk Ehsan Nasari (C).

Punkterna som styret nu föreslår är "inte alls i den dignitet som de partier som önskat en omförhandling hade tänkt sig", säger Therez Almerfors (M).

Det kommer också hård kritik om att ärendet läggs fram både snabbt och utan förankring.

– Så fort Pelling fick L att byta sida, rundar han demokratin, säger Almerfors.

undefined
Therez Almerfors (M) tycker att Pelling "rundar demokratin".

– Det här är en god illustration på oförmågan hos S att förankra viktiga framtidsbeslut med opposition och få till breda lösningar för kommunens framtid, säger Jonas Segersam (KD) som ville att styrets förslag skulle återremitteras för att ge partierna en chans att diskutera innehållet.

undefined
Det kommer hård kritik om att ärendet läggs fram både snabbt och utan förankring. Bland annat från Jonas Segersam (KD).

Erik Pelling tillbakavisar kritiken.

– Min bild är att förhandlingspunkterna stämmer väl överens med de diskussioner vi fört under våren.

Är det hållbart att ha en så knapp majoritet (44 av 81) bakom ett så här stort beslut?

– Ja, alltså, det är väl aldrig fel med en större och bredare majoritet. Men det är inte rimligt eller mer demokratiskt att en minoritet ska hålla i taktpinnen och hindra att saker genomförs. Nu har vi säkrat en blocköverskridande majoritet, det är gott nog. Nu är det dags att gå till genomförandet.

Valet visar ju att det finns en stark folklig opinion mot byggandet i sydöstra staden. Är det att svika dem att inte vilja omförhandla antalet bostäder?

– Det finns också en tydlig majoritet i Uppsala kommun bakom de partier som är för byggandet. Att låta en minoritet som visserligen hörs mycket diktera villkoren för den stora majoriteten, som varit tystare, är ju inte rimligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!