"Flera brister i hantering av n-ordsaffären"

Uppsala universitet begick flera formella fel i hanteringen av den så kallade n-ordsaffären. Det fastslår UKÄ, som kontrollerar att landets universitet följer lagar och regler.

Uppsala universitet kritiseras för sin hantering av fallet med lektorn som yttrade n-ordet på ett seminarium. Bild från universitetsaulan.

Uppsala universitet kritiseras för sin hantering av fallet med lektorn som yttrade n-ordet på ett seminarium. Bild från universitetsaulan.

Foto: Fredrik Persson/ TT

Uppsala2022-07-11 19:30

I det uppmärksammade fallet med en lektor vid Uppsala universitet, som anmäldes för kränkande behandling sedan hon yttrat n-ordet vid ett seminarium, bröt universitetet mot lagens krav på diarieföring av handlingar och motivering av beslut. Det är Universitetskanslersämbetets (UKÄ) slutsats efter en granskning tidigare i sommar. 

N-ordet i dess fulla längd är enligt Svenska akademiens ordbok en starkt nedsättande benämning på en mörkhyad person. 

Fallet går tillbaka till januari 2019 då lektor inga-Lill Aronsson vid ett seminarium använde hela ordet som exempel på ord som kan vara användbara vid sökningar i gamla arkiv. Hon anmäldes av fyra studenter och kritiserades efter en utredning av sin institutionsledning. Ordvalet ansågs olämpligt eftersom begreppet kunde uppfattas som kränkande. Ärendet lades därefter ned. 

Händelsen och kritiken ledde senare till en omfattande debatt om yttrandefrihet på läroställen och huruvida vissa ord ska vara bannlysta. Våren 2020 förklarade ledningen för Uppsala universitet att de inte höll med om institutionsledningens kritik mot lektorn. Till UNT sade vicerektor Torsten Svensson: "Hon har inte gjort fel. Det anser hela universitetsledningen".

Stiftelsen Academic Rights Watch anmälde Uppsala universitet till UKÄ, bland annat för att kritiken mot Aronsson fanns kvar i institutionens utredning, trots att universitetsledningen hade en annan mening.

När det gäller användandet av n-ordet väljer UKÄ att inte yttra sig, eftersom myndigheten främst granskar lärosätens formella handläggning. På den punkten riktar emellertid UKÄ kritik mot universitetet.

Institutionens utredning diariefördes i universitetets system först elva månader efter den blivit färdig, sedan en person begärt ut den. Dröjsmålet innebar "en begränsning i allmänhetens möjligheter till insyn i verksamheten" skriver UKÄ som anser att hanteringen är oacceptabel. 

Myndigheten är också kritisk mot att det i handlingarna inte tydligt framgår att ärendet avslutades utan åtgärd. Dessutom saknas tydlig motivering till beslutet. Den som utreds för trakasserier får antas bli påverkad "på ett inte obetydligt sätt" även om ärendet avslutas utan åtgärd, skriver UKÄ. Myndigheten vill att universitetet nu skärper sina rutiner för att undvika liknande brister i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!