Konsistoriet vann striden

Trots kraftiga invändningar från universitetets samtliga vetenskapsområden beslutade universitetsstyrelsen, konsistoriet, att anta förslaget till process för att välja ny rektor.

Ledarduo. Katarina Bjelke, universitetsdirektör, och Eva Åkesson, rektor, leder nu Uppsala universitets förvaltning. Det är ännu inte avgjort om Eva Åkesson får förnyat förtroende när hennes mandat går ut om ett år.

Ledarduo. Katarina Bjelke, universitetsdirektör, och Eva Åkesson, rektor, leder nu Uppsala universitets förvaltning. Det är ännu inte avgjort om Eva Åkesson får förnyat förtroende när hennes mandat går ut om ett år.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2016-12-14 18:23

Läs mer: Sprickan växer inom universitetet

Läs mer: Nu föreslås ny rekryteringsprocess

Läs mer: Turerna bakom den stora striden

Läs mer: Lemne anklagas för kuppförsök

Vid sitt möte på onsdagen gjorde konsistoriet endast smärre justeringar av det utskickade förslaget. Det innebär att de kontroversiella delarna står kvar. Bland annat utsåg konsistoriet sin vice ordförande, Gunnar Svedberg, till ordförande i valberedningen/rekryteringsgruppen.

Carola Lemne, konsistoriets ordförande, säger att konsistoriet noga vägt de synpunkter som kommit in och att det kommer att framgå av protokollet.

– Det viktiga är att få till en process som är både väl förankrad inom universitetsorganisationen och förankrad inom konsistoriet. Något annat har aldrig varit vår önskan, säger Carola Lemne.

Remissvaren från universitetets vetenskapsområden var samstämmiga i sin kritik av förslaget. Hur ser du på att konsistoriet går emot dem?

– Man kan tycka vad man vill om hur man vill ha det. I författningen står det att det är konsistoriets ansvar att ge förslag till regeringen på ny rektor. Följaktligen jobbar rekryteringsgruppen på konsistoriets uppdrag.

Men ni har ju också möjlighet att delegera beslutet om ni vill.

– Nu har konsistoriet valt den här linjen i fullständig enighet. Vi varken kan eller vill lämna över beslutet till hörandeförsamlingen. Utkrävandet av ansvaret för beslutet ligger på konsistoriet. Då måste konsistoriet också ha ansvaret för att fatta beslutet.

Själv kommer Carola Lemne dock inte att sitta i rekryteringsgruppen. I stället är det Christina Mattsson, som vid sidan av Gunnar Svedberg, blir konsistoriets representant där.

Beslutet innebär en process som liknar den vid det förra rektorsvalet. Men kritiken består.

– Jag är besviken. I ljuset av att de tre vetenskapsområdena och studenterna enhälligt sa att konsistoriet inte skulle befatta sig med rekryteringsgruppen börjar jag tro att konsistoriet har svårt att ta in principiella resonemang, säger Shirin Ahlbäck Öberg, lektor i statsvetenskap och prodekanus vid samhällsvetenskapliga fakulteten.

Konsistoriet beslutade också att förändra arbetsordningen och på ett tydligare sätt få en hållbar lösning på de frågor som diskuterats.

– En av de stora frågorna i remisserna handlade om rollerna mellan rekryteringsgruppen och hörandeförsamlingen. Det diskuterades men konsistoriet tyckte att det var en för stor fråga att fatta beslut om nu, och det bör ingå i översynen av arbetsordningen, säger Katarina Bjelke, universitetsdirektör.

Eva Åkesson vill inte kommentera den infekterade striden. Hon säger dock att hon fortfarande står till förfogande om universitetet vill att hon fortsätter som rektor.

Regeringen beslutar om ny rektor

Eva Åkessons mandat som universitetsrektor går ut vid årsskiftet 2017/2018.

En rekryteringsgrupp ska ta fram kandidater till ny rektor. Gruppen leds av Gunnar Svedberg, som är vice ordförande i konsistoriet. Dessutom ingår Christina Mattson från konsistoriet och sex ledamöter från hörandeförsamlingen.

Hörandeförsamlingen består av representanter för lärare, studenter och de fackliga organisationerna och ska samråda med och avge rekommendationer till rekryteringsgruppen.

Regeringen utser formellt rektor i november/december 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!