Nationalromantiska kulturhus blir privatvillor

De hus som ska byggas i Seminarieparken har väckt mycket debatt. Men i parken finns även flera gamla kulturbyggnader som också ska omvandlas till bostäder.

Den gamla rektorsvillan skulle kunna göras om till fem eller sex lägenheter enligt Kim Hultén, investeringsansvarig på Bonava.

Den gamla rektorsvillan skulle kunna göras om till fem eller sex lägenheter enligt Kim Hultén, investeringsansvarig på Bonava.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2024-03-26 05:00

I Seminarieparken, i norra kanten av Luthagen, finns fyra hus från början av 1900-talet. Tre av dessa ska byggas om till bostäder medan en fjärde byggnad, ett tidigare uthus, ska rivas och ersättas med en kafébyggnad. 

undefined
Rektorsvillan ska förmodligen bli en enda stor bostad, eller fem till sex lägenheter enligt Bonava.

De största och ståtligaste husen är den förra rektorsbostaden och vaktmästarbostaden från tiden när lärarutbildningen bedrevs i seminariebyggnaden. Läget, mitt i den stora parken, är unikt och det är ingen vågad gissning att prislappen kommer att vara hög.

– Husen är byggda i nationalromantisk stil och kulturskyddade, säger Kim Hultén, investeringsansvarig på fastighetsbolaget Bonava som äger fastigheterna.

undefined
Den gamla rektorsvillan skulle kunna göras om till fem eller sex lägenheter enligt Kim Hultén, investeringsansvarig på Bonava.

Först i tur står ett mindre hus som tidigare varit tvättstuga. Den ska under hösten byggas om till en mindre villa på 100 kvadratmeter som kan vara klar nästa sommar. Parallellt ska även den gamla vaktmästarbostaden renoveras och sedan säljas som en villa på 250 kvadratmeter.

undefined
Vaktmästarbostaden står först i tur att göras om till en privatvilla med en mindre tomt runtom som ska avskärmas mot den allmänna parken.

Runt husen kommer flera mindre tomter att avskiljas. Staket eller häckar ska göra det tydligt var den privata tomten slutar och den allmänna parken börjar.

Huvudspåret för rektorsvillan är att göra om den till fem eller sex lägenheter. Men omgörningen av den dröjer. Rektorsvillan kommer att fungera som kontor för Bonava under byggtiden för de nya lägenheter som ska byggas strax norr om det som ska bli en öppen park.

– Vi har skissat på att inreda källaren till kafé eller mikrobryggeri. Det är full höjd och tegelvalv i källaren, säger Kim Hultén, när vi vandrar runt i rektorsvillan.

undefined
Källaren i rektorsvillan skulle kunna inredas till kafé eller mikrobryggeri, enligt Kim Hultén.

Både vaktmästarbostaden och rektorsvillan har utsatts för skadegörelse i form av klotter och nedskräpning under tiden som de har stått tomma, vilket oroat de närboende.

– Det är sorgligt att se detta, tycker Magnus Andersson, en av dem som bor i området.

undefined
Fasaden på Rektorsvillan har vid något tillfälle målats med en plastfärg som börjat flagna. Det behövs en större ommålning, men det får vänta till renoveringen, enligt Kim Hultén.

Kim Hultén säger att man avvaktat med att renovera fasaderna på de gamla husen tills de ska byggas. 

– Det är någon som har fått för sig att måla rektorsvillan med någon form av plastfärg för länge sedan, vilket nu gör att det flagnar väldigt fult, så den fasaden behöver ju målas om. Och det är ett jättestort projekt, säger han.

Men klotter åtgärdas löpande av en saneringsfirma.

– Alla byggnader är larmade så varje gång något händer rycker väktare ut och de brukar vara på plats inom 5 till 10 minuter, så vi har bra kontroll på dem. Och så har vi rondering varje vecka där någon tittar till byggnaderna, säger Kim Hultén.

undefined
Ett hus bredvid vaktmästarbostaden som har blivit nerklottrat. Stängsel har förts upp i syfte att hålla klottrare borta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!