Turerna kring Seminarieparken, som ligger mitt emot Fyrishovs parkering, har varit många. När detaljplanen till sist kunde godkännas av alla instanser var en del i avtalet mellan kommunen och Bonava att parken ska bli en öppen kommunal park, bekostad av byggherren. Seminarieparken har tidigare egentligen varit en privat trädgård.
Under våren kommer arbetet med att göra i ordning parken att inledas. Och tanken är att det mesta av det ska vara klart under hösten.
– Den tidigare parkeringen, närmast skolan, som ska bli bollplan kommer att dröja lite, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare när hon presenterar planerna.
Det igenvuxna stängslet mot Ringgatan ska plockas bort och ersättas av en syrenhäck. Det blir flera gångvägar genom parken ut mot gatan i stället för den leriga stig som i dag går över gräsmattan. Även om eleverna vid Uppsala Musikklasser, som håller till i den gamla seminariebyggnaden, i praktiken använder parken som skolgård så är tanken att parken ska vara öppen för alla.
– Eleverna är självklart välkomna att använda parken på rasterna, men det är en allmän park och inte reserverad för skolan. Det ska vara välkomnande för dem som bor i områdena runt omkring och även skolväg för barnen, säger Elisabet Jonsson.
I Parken finns många äldre träd, både äppelträd, bok, lönn och körsbär, som kommer att bli kvar.
– Vi ser i dag att de används mycket av skoleleverna som klätterträd till exempel.
I mitten av parken finns en amfiteater som ska rustas upp. Den fungerar som scen för Musikklassernas elever, men kommer även den att vara öppen för alla.
Skoleleverna har utifrån en given budget fått önska några saker till parken. Och bland dem finns en kompisgunga. Annars kommer det inte att bli någon lekplats i Seminarieparken.
– Det blir ingen regelrätt lekpark, men det är en lekvänlig park. Här blir det mer fokus på promenadstråk, picknickplatser och bänkar. Det blir också en liten pulkabacke i ena hörnet där schaktmassor från bygget kommer att läggas upp. På så sätt tar man hand om massorna lokalt.
Förhoppningen är att det mesta av arbetet med parken ska vara klart till senhösten. Bygget av bostäder längs Fyrisvallsgatan, som varit den mest omdiskuterade delen av planerna för Seminarieparken, inleds dock senare.
– Försäljningen av lägenheterna inleds nu och vi hoppas att byggandet kan påbörjas mot slutet av året, säger Kim Hultén, investeringsansvarig på Bonava.