Utbildningsnämnden beslutade på måndagen att barnen ska få undervisning i simhall vid fem tillfällen under läsåret i årskurs 2. I dag finns bara centralt organiserad simskola för förskoleklasser, med fokus på lek och rörelse i vattnet, därutöver är det upp till skolorna att ordna simundervisning. I skolans kursplan är det ett krav att elever lär sig simma i ämnet idrott och hälsa.
Simundervisningen i årskurs 2 beräknas kosta 7,2 miljoner kronor per läsår. Kommunens utbildningsförvaltning, som utrett frågan, skulle gärna se fler undervisningstillfällen men anser att det skulle inkräkta för mycket på simtid för äldre årskurser. Enligt förvaltningen finns i dag totalt sex banor, på Fyrishov och Gottsundabadet, som är lämpliga för elever i grundskolan.
– Förslaget gick igenom med bred enighet och jag är väldigt glad för det, det här är väldigt viktigt för våra barn, säger Jennie Claesson (L), ordförande i nämnden.
Kommunen har också utrett om simundervisning ska ges utanför skoltid i form av lovskola. Uppsalas simhallar har enligt utredningen kapacitet att anordna simskola med lärare under höst-, sport- och påskloven men förslaget blev ändå att inte erbjuda simundervisning på loven. Det är viktigare att eleverna får tidig simundervisning under ordinarie skolgång, enligt förvaltningen. Dessutom anser man att sådan verksamhet, utanför skoltid, bör hanteras av någon annan instans i kommunen.
Efter läsåret 2019–2020 bedömdes 75 procent av eleverna i årskurs 5 i Uppsalas skolor som simkunniga. Det är lägre än de närmast föregående åren, då resultatet var 85–88 procent. Orsaken uppges vara pandemin, som gjorde det svårt för skolorna att organisera extra simundervisning för elever som inte klarade simtestet. Simhallar var periodvis stängda och skolbarnen fick inte resa kollektivt till hallarna.
UNT har tidigare rapporterat om stora skillnader i simundervisningen mellan grundskolor i Uppsala kommun. Vid mer än hälften av skolorna hade eleverna simmat mindre än en gång per läsår. Det finns inga regler om hur många timmars simundervisning eleverna ska ha, men simundervisning ska ges under hela grundskoletiden.
Beslutet tas med i behandlingen för kommunens styrdokument Mål och budget för 2023 i höst. Sedan kan simundervisningen för åk 2 bli verklighet.