Stora brister i många skolors simundervisning

Det är stora skillnader i hur mycket simundervisning Uppsalas elever får i skolan. Mer än hälften av skolorna når inte ens upp till ett simtillfälle per elev och läsår i snitt.

Nimo Kilaas, Nor Kassken och Isatou Sedibeh går i fjärde klass på Treklangens skola, den Uppsalaskola som ger eleverna mest simträning.

Nimo Kilaas, Nor Kassken och Isatou Sedibeh går i fjärde klass på Treklangens skola, den Uppsalaskola som ger eleverna mest simträning.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-03-03 05:00

Simning är ett kunskapskrav i ämnet idrott och hälsa. Skolverkets direktiv är tydliga: Det är skolornas ansvar att lära eleverna att simma. Skolan kan inte överlåta ansvaret för att barn lär sig simma på föräldrarna.

UNT:s granskning visar dock att det är långt ifrån alla grundskolor i Uppsala som lever upp till kraven.

Vi har begärt ut uppgifter hur mycket både fristående och kommunala skolor varit och simmat i Fyrishov, Gottsundabadet och simhallen i Almunge från 2017 och framåt. Dessutom har vi gått igenom fakturor från andra kommuner för de skolor som utnyttjat simhallar där.

Vid mer än hälften av skolorna har eleverna simmat mindre än en gång per läsår. I topp ligger Treklangens skola, som har en uttalad simprofil och där eleverna får nästan 13 simtillfällen per elev och läsår.

Det är inte reglerat hur många timmars simundervisning eleverna ska ha. Men simundervisning ska ingå i både låg-, mellan- och högstadiet. Elaine Wicks, simlärare i Uppsala simskoleförening, säger att det är väldigt individuellt hur mycket simträning som behövs för att barnen ska lära sig simma. Men för de allra flesta handlar det om 3–4 terminer innan de kan simma 25 meter. För att klara skolans kunskapskrav handlar det i många fall om sex terminer med 10–12 gånger per termin.

undefined
Elaine Wicks, Uppsala simskoleförening.

– Om de är vattenvana från början kan det gå fortare, säger Elaine Wicks.

Översatt till förhållandena i skolan skulle det innebära att någonstans runt tio gånger per läsår upp till årskurs 6 är en rimlig nivå för att skolan ska klara sitt uppdrag. Det är en omfattning som Treklangens skola är ensam om.

Treklangens skola har en fördel genom att Gottsundabadet ligger bara några steg från skolan. Men många andra skolor som också har nära till simhallarna ligger på låga nivåer. Uppsala Musikklasser, och Sverkerskolan, inom gångavstånd till Fyrishov, har ett genomsnitt på 0,44 respektive 0,88 bad per elev och läsår. Växthusets skola, som också ligger i Gottsunda på gångavstånd till badet, har ett genomsnitt på 1,45 medan Musiklådans skola har 3,31.

En svårighet för skolorna är att få tid i bassängerna. Enligt Fyrishov är det dock inte fullbokat under dagtid. I genomsnitt finns två banor lediga varje dag.

På kvällstid är konkurrensen om både bassängtider och simskoleplatser hård, vilket UNT har berättat om tidigare. För de elever som inte lärt sig simma i årskurs fem finns en central resurs för de kommunala skolorna där de får åka till Fyrishov och träna extra. Det är dock hård kamp om även dessa platser, och de skolor som vill skicka sina elever dit måste vara ute i god tid.

undefined
Erik Ojala, chef Kommunal grundskola. Foto: Adam Wrafter

Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan, är medveten om att det är stora skillnader mellan olika skolors simundervisning.

– Vi har i uppdrag av nämnden att titta på den här frågan. Vi ska göra en genomlysning under våren av hur det ser ut på de olika skolorna och gå igenom de simplaner som finns, säger han.

Erik Ojala säger dock att det är svårt att ordna mer simundervisning för många skolor, även om det finns lediga tider i simhallarna.

– Vi vet att det är en stor utmaning, och för många skolor kan det gå bort en halv eller en hel skoldag om man ska komma till simhallen med eleverna. Att gå och simma en gång i veckan under hela skoltiden är inte rimligt, säger Erik Ojala.

En möjlighet man ska titta på i den utredning som ska göras under våren är därför att ordna simundervisning som lovskola under sommaren.

Alla ska klara 200 meter

Simundervisning ska anordnas i ämnet idrott och hälsa i både låg-, mellan- och högstadiet. Skolan ska organisera simundervisningen så att eleverna ges förutsättning för att klara kunskapskraven.

I årskurs sex ska eleverna enligt kraven klara att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

I mellan- och högstadiet ska även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten ingå i undervisningen.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!