Den 15 juli slår Broströms kafé igen för gott. Gäster som besöker fiket de sista dagarna möts av en del byggstök i lokalen.
Men den rustika lokalen i Godsmagasinet i Uppsala kommer inte att stå tom särskilt länge.
– Vi kommer att börja om från början, säger kommunikationsansvariga Ebba Månsdotter.
Renoveringen är i full gång och tanken är att dörrarna till nya Café Varga ska slå upp sina dörrar i slutet av augusti. Samma plats men med nytt namn – och nytt koncept.
– Det blir lite som en hybrid. Inte restaurang och inte fik, utan ett mellanting. Vi tänker enklare maträtter som passar till både kaffe och ett glas vin, säger Ebba Månsdotter.
Två månader har gått sedan krögaren och konsertarrangören Katalin Varga tog över Broströms kafé. I januari berättade Katalin Varga för UNT att hon lämnar musik- och krogbranschen och att det blivit dags för pension. Riktigt så blev det alltså inte.
– Det känns väldigt bra. Jag skulle ju gå i pension, men det är skönt att ha jobbet. Det passar inte mig att ligga och göra ingenting, säger hon.
Broströms kafé har varit ett etablerat namn i stan i många år. Ebba Månsdotter berättar att gäster ofta frågar om saker som fanns på menyn långt tidigare i fikets historia.
– Hjärtat i vad som var Broströms finns inte kvar. Istället för att göra en halvdan kopia av något som funkade väldigt bra är det bättre att göra något nytt, menar hon.
Nu väntar en intensiv tid när Broströms ska övergå till Café Varga.
– Kafeér finns runt om i hela stan. Den stora utmaningen är att klura ut vad vi kan komplettera med. Jag gillar att det ligger många ställen på samma gata här, men det gäller att vi tillför något till det som finns runt omkring, säger Katalin Varga.
Tanken är inte att konkurrera med grannen Katalin. Istället ska det vara ett ställe att vara på dagtid, och att gästerna sedan kan gå över till Katalin Vargas före detta arbetsplats framåt kvällen. Det blir ett slags samspel, menar Ebba Månsdotter.
Kafébranschen är outforskad mark för Katalin Vargas, som är van vid att arrangera musikevenemang och spendera sena kvällar i restaurangköket. Hon beskriver det som en "vansinnig utmaning" att ta sig an.
– Men nu är vi här och vi ska satsa, säger hon.