Uppmaningen kom sedan mätresultat visat att vattnet innehåller höga PFOS-halter. Det är dock bara en byggnad som berörs – ett mindre hus som används av räddningstjänsten i samband med starter och landningar. I huset finns ett mindre kök och ett par toaletter. Här kommer vattnet från en egen brunn, till skillnad från övriga byggnader på området som är anslutna till det kommunala vattenledningsnätet. Brunnen var dock helt okänd för miljöprövningsenheten.
– Vi kan bara konstatera att vi inte hade klart för oss att det fanns en till brunn i området. Uppenbarligen har vi missat det, säger Folke Borgh, jurist och talesperson för försvarets miljöprövningsenhet.
Han förklarar att det är Fortifikationsverket som genomfört mätningen. Försvarets miljöprövningsenhet fick ta del av resultaten först på onsdagen och det är i dagsläget oklart hur länge vattnet från den egna brunnen varit alarmerande höga och hur länge räddningspersonal ovetande druckit av det.
– Det är ju det som är mest intressant i det här läget. Jag misstänker att mätningarna genomfördes för några veckor sedan, säger Folke Borgh.
Vad innebär det här för de anställda som druckit av vattnet?
– Det vi kan utläsa från forskarrapporter så ska det, även om halterna varit höga, inte finnas någon anledning till oro på individnivå. Men det är ju inte vår uppgift att göra den bedömningen, just nu kan vi bara konstatera att halterna överskrider rekommendationerna.
Byggnaden beskrivs som en uppehållsbyggnad för räddningspersonal en bra bit ut på flygfältet.
– Personal finns på plats när det pågår flygverksamhet, säger Folke Borgh.
Och hur ofta är det?
– Jag har ingen direkt uppfattning om det, men det borde vara tämligen regelbundet.
För den berörda personalen blir det nu till att dricka vatten ut medhavda dunkar när de har beredskap i byggnaden. Samtidigt kommer Försvarsmakten att närmare undersöka problemets omfattning.
UNT har tidigare skrivit om den kritik som riktades mot Försvarsmaktens slutrapport om PFAS-använding vid Uppsala flygplats. Tidigare värnpliktiga brandmän menade att rapportens beräkningsgrunder inte speglade den verklighet som de själva arbetade i. Man hade, enligt de tidigare värnpliktiga, gjort mätningar i fel områden samt underskattat antalet brandövningar med skum som innehåller PFOS.
PFOS, som ingår i PFAS-gruppen av per- och polyfluorerade ämnen, förekom tidigare i brandskum som användes vid brandövningar och -bekämpning på det militära flygfältet Ärna strax norr om Uppsala.