Så var julivädret – "kring det normala i medelvärde"

En "värmeapokalyps" och extremhetta lamslog stora delar av Europa förra månaden. Vädret i Uppsala höll sig dock till hur julimånader är som mest, bortsett från en väldigt regnig dag och två väldigt varma dagar.

Det blev en förhållandevis odramatisk julimånad 2022, bortsett från två väldigt varma dagar och en med mycket nederbörd.

Det blev en förhållandevis odramatisk julimånad 2022, bortsett från två väldigt varma dagar och en med mycket nederbörd.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Uppsala2022-08-04 20:00

Trots en värmetopp på 33,7 grader celsius bjöd juli 2022 på en något kallare sommar i Uppsala än medelvärdet de senaste 30 åren (18,1 grader).

– Det har varit stora skillnader i temperaturen. Några dagar när det var riktigt varmt, och ett antal dagar när det inte var det. Men temperaturen i juli låg ungefär kring det normala i medelvärde, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Sommaren med hetast medelvärme inträffade 2018, då var det i snitt 21,9 grader och skogsbränder härjade i flera delar av landet. Årets snittvärme är något lägre på 17,7 grader och kan jämföras bäst med åren strax innan den katastrofartade sommaren.

– 2017 var det ungefär samma väder som det var i år, även 2015 var liknande om man tittar på medeltemperaturen, säger Emelie Karlsson.

undefined
21 juli var månadens varmaste dag. Många i Uppsala njöt av de 33,7 graderna.

Det varnades för "värmeapokalyps" i västra Europa i månadens mitt. Men när apokalypsen kom till Uppsala blev vistelsen en kortvarig sådan och sträckte sig över blott två dagar, den 20:e (29,4 grader) och 21:e (33,7 grader). Sedan föll temperaturen drastiskt ner till den något svalare temperaturen 22,4 grader.

– Det är inte ovanligt med de här stora hoppen i temperatur, det beror på att den väldigt varma luftmassan försköts bort och ersattes av betydligt svalare luftmassa, säger Emelie Karlsson.

Närmare slutet mättes julimånadens kallaste gradantal, 7,3 grader.

– Normalt sett så har vi de lägsta temperaturen tidigt på morgonen, innan solen hunnit gå upp, säger Emelie Karlsson.

Regnet öste som mest ner under månadens första halva, utav sammanlagt 13 dagar med nederbörd skedde tio av dem innan den 16:e. Den regnigaste dagen i juli blev den 4:e, då rapporterades hela 31,0 mm nederbörd. En av de högsta dygnssiffrorna på tio år.

undefined
Regnet forsade nerför Carolinabacken den 4:e juli.

– Det är mycket nederbörd, men jag skulle inte säga att det är extremt på något sätt, säger Emelie Karlsson.

Den 25:e smällde det till med näst mest regn, då uppmättes 15,00 mm nederbörd. Sammanlagt under månaden kom det 71,5 mm.

I Uppsala finns det ingen mätstation, men i Stockholm räknades 270 soltimmar under årets julimånad enligt Emelie Karlsson. Det är mycket mindre än förra året, då mättes 360 timmar.

– 280 har varit genomsnittet mellan 1991 och 2020, förra året var det ovanligt många soltimmar, säger Emelie Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!