Junivädret i Uppsala län bjöd på soligt väder och höga temperaturer. Juli ville inte vara sämre, vilket resulterade i en varmare, torrare och soligare månad än vanligt.
Medeltemperaturen för hela månaden landade på 20,6 grader – 2,5 grader över medelvärdet för perioden 1991-2020. Det var dock inte den hetaste av julimånader på senare tid. Rekordet sattes 2018, då medeltemperaturen nådde 21,9 grader.
Månadens högsta temperatur uppmättes den 15 juli då termometrarna visade på 32,3 grader – 5,1 grader från rekordet 1933. Men ingen av månadens uppmätta högstatemperaturer trillade under 20-strecket. Det är dock ingen ovanlighet, menar Max Schindt, meteorolog på SMHI.
– Eftersom medel för maxtemperaturer brukar ligga på 21-22 grader i området för juli så är det inte helt onormalt.
Onsdag 28 juli bjöd på månadens jämnaste dygnstemperaturer. Med en uppmätt lägstatemperatur om 17,8 grader och en högstatemperatur om 21,3 grader var skillnaden liten – endast 3,5 grader under hela dygnet. Medel för den högsta dygnstemperaturen för juli brukar ligga mellan 21-22 grader, medan medelvärdet för den lägsta dygnstemperaturen rör sig kring 10-12 grader. En differens på 9-12 grader under dygnet är alltså desto vanligare.
– Det var en varmare minimitemperatur än vanligt, och mindre skillnad under dygnet än normalt.
När det kommer till nederbörden skiljer sig resultaten mellan medelvärdet och juli månads åt desto mer. En total mängd om 17,6 millimeter uppmättes för hela månaden – en skillnad på nästan 50 millimeter jämfört med medelvärdet om 67,0 millimeter för åren 1836-2020. Det lilla regn som föll kom i början och slutet av månaden. Mittenperioden var i princip torr, vilket bidrog till eldningsförbud i länet.
– Det har varit lite torrare än vanligt, framförallt ut över kusten och Gräsö. Det fanns en del skurar i de södra delarna av landet, men de kom aldrig upp över östra Svealand och Uppsala län, säger Max Schindt.
Någon mätstation för soltimmarna i Uppsala finns inte, men i närliggande Stockholm sken solen för fullt. Där räknades 360 soltimmar under månaden.
– Om vi kikar på hur många det brukar vara, strax under 300, så var det lite mer sol än det brukar vara. Det stämmer rätt bra överens med ovädren som höll sig undan östra Svealand.
Hur augusti artar sig på väderfronten är svårt att sia om, menar Max Schindt. Det återstår helt enkelt att se.