"Det är jag som styr den här stan." De orden fälls av en yrkeskriminell 29-åring från Gottsunda i ett avlyssnat telefonsamtal. Mannen pekas ut som centralfigur i ett jätteärende i Uppsala där 58 personer är åtalade. Med start på torsdag ställs de inför rätta.
Enligt åklagaren har 29-åringen styrt en rad personer, bland annat ett kompisgäng från Björklinge, och fått dem att medverka i grov brottslighet. Han ska ha organiserat narkotikasmuggling i stor skala och även varit med om att skaffa fram bomber för att attackera polisen. Själv hävdar han sin oskuld.
– Min klient förnekar brott på alla punkter, säger mannens advokat Ivan Fialdini.
29-åringen är tidigare dömd, bland annat för försök till mord sedan han skjutit en 74-årig Uppsalaföretagare i bröstet vid ett rån. Utan tvekan åtnjuter han respekt i vissa kretsar i Uppsala.
En medåtalad 20-årig kvinna säger i polisförhör om 29-åringen: "Han är största egot, tror att han är över alla och vill att alla ska ha respekt för han". Hon är en av flera åtalade i den grupp kompisar från Björklinge i 20-årsåldern som hamnat i samma sällskap som 29-åringen. Merparten av dem har tidigare inte haft någon eller bara begränsad kontakt med polisen och hur de hamnat ihop med 29-åringen är oklart.
Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg utgör de åtalade ett kriminellt nätverk som nu ska ha slagits ut, efter tio månaders träget polisarbete.
En viktig del av polisens arbete har bestått av spaning. Ett exempel är en insats den 23 juni 2020. Poliserna följde då efter ett par män i 20-årsåldern i kompisgänget, när de åkte till ett garage i Björklingetrakten. När polisen tog sig in i garaget ertappades de båda männen med säckar fyllda av cirka 200 000 narkotikaklassade tabletter, som i gatuledet har ett värde av cirka fyra miljoner kronor.
Ett annat avsnitt av utredningen gäller en man som greps på Resecentrum i Uppsala med 15 kilo av det centralstimulerande preparatet CMC, även kallat kristall. Enbart det partiet var värt runt sex miljoner kronor.
Flera åtalspunkter handlar om sprängmedel och enligt åklagaren tyder dekrypterade Encrochat-meddelanden på att poliser skulle attackeras.
LÄS MER: Så fungerar en Encrochat-telefon.
LÄS MER: Avslöjad- då försöker 29-åringen elda upp sin Encrochat-telefon.
Den 24 juni 2020 kom ett genombrott då polisen gjorde en dramatisk upptäckt. Vid en bensinmack i Björklinge påträffades en bil som tillhörde en av de åtalade. Där låg 113 kilo sprängmedel i form av bland annat dynamitstavar och i bagageluckan fanns två automatkarbiner.
De kanske mest spektakulära misstankarna handlar om planerna på att ta livet av en enskild polis. Utredarna har arbetat efter teorin att en ledande person i ligan ville hämnas ett våldsamt polisingripande vid en krog i Uppsala. Några Uppsalabor tog fram adress och foto på en polis som var med vid ingripandet. De delgavs misstanke om förberedelse till mord men slutligen bedömde dock åklagaren att bevisningen inte höll och lade ner ärendet.
Utredningen har även involverat poliser i andra delar av landet. I Göteborg arbetade en polis med ett helt annat ärende där ett mordförsök utförts med en fjärrstyrd bomb. Vid attentatet i Göteborg hade en särskild fjärrströmbrytare använts som man trodde hade köpts på Clas Ohlson. Utredaren begärde ut alla kvitton från Clas Ohlson för den typen av strömbrytare som sålts de senaste månaderna.
Polisen fastnade för ett köp som skett i Barkarby och lät ta fram övervakningsfilmer från den aktuella butiken. Den kund som syntes vid kassan när fjärrströmbrytaren köptes var obekant för polisen. På chans spred utredaren bilderna bland poliser i olika delar av Sverige. Det ledde till att personen på filmen identifierades som en 28-årig man som kunde knytas till Uppsalaärendet. 28-åringen är nu åtalad för att ha varit med och tillverkat en bomb.
Bevisningen utgörs till stor del av vad som hittats i de åtalades mobiltelefoner, bland annat chattsamtal och bilder. Förhören med de påstådda centralgestalterna har dock inte gett så mycket. Under månader av häktningar har svaren ofta bestått av "Inga kommentarer".
Den yrkeskriminella 29-åringen, som utpekas som huvudaktör, riskerar ett mycket långt fängelsestraff. Enbart åtalspunkten grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har ett minimistraff på sex år. Han är även åtalad för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och även där börjar straffskalan på sex år i fängelse.
Oavsett om 29-åringen styrt Uppsala eller inte kan det dröja innan han får chansen igen.
LÄS MER: Företagarprofil i Uppsala åtalad för att ha hjälpt 29-åringen att tvätta pengar.