I slutet av oktober kontaktade Johan Forsberg UNT. Anledningen var höstens lönerevision som för de flesta kommunalt anställda lärare gav noll kronor i påslag. För de grundskollärare som ansågs tillräckligt skickliga för att få del av det statliga lärarlönelyftet blev det en löneförhöjning på mellan 2 000 och 2 500 kronor i månaden.
Johan Forsberg, som arbetat på Tunabergsskolan i 16 år, berättade om den dåliga stämning som infann sig bland lärarna. Bland annat ställdes en personalfest in på grund av att många kände sig deppiga och uppgivna.
– Många mår fruktansvärt dåligt och säger att de inte känner sig välkomna längre på sin arbetsplats. Så känner jag också. Jag vill bara sluta som lärare, sade Johan Forsberg till UNT.
Nu, en månad senare, hymlar han inte med att det bara är en tidsfråga innan han säger upp sig.
– Så fort jag hittar ett annat jobb så slutar jag, säger Johan Forsberg.
Han planerar att säga upp sig av två skäl. Dels lönepolicyn, som enligt Johan Forsberg, ger väldigt godtyckliga lönelyft. Dels hans bristande förtroende för skolledningen.
– Det är orimligt att vissa lärare kan tjäna uppemot 10 000 mer än sina kolleger, säger han och hävdar att skolans ledning saknar kunskap om hur lärarna utför sitt arbete i klassrummet. Eftersom han själv blev utan lönepåslag känner han också att ledningen inte uppskattar hans arbetsinsats.
Att löneskillnaderna kan bli väldigt stora beror på att vissa lärare för ett par år sedan fick tjänster som förstelärare och därmed ett påslag på 5 000 kronor.
Efter artikeln i UNT och på unt.se i oktober har han känt stöd, inte minst från elever och föräldrar.
– Det är ju eleverna som förlorar på att erfarna lärare lämnar skolan. För dem är tryggheten och tilliten det absolut viktigaste, säger Johan Forsberg.