"Jag önskar så att det gick fortare"

Beslut tar tid innan de får genomslag. Det säger den högst ansvariga landstingspolitikern Vivianne Macdisi (S) om situationen inom psykiatrin.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-27 05:00

Vilka är de största förändringarna ni har gjort för att stärka psykiatrin vid Akademiska sjukhuset sedan vi granskade verksamheten för två år sedan?

– Det vi gjorde allra först var att uttala en stark politisk vilja att stärka psykiatrin och området psykisk ohälsa. Sedan har vi framförallt gjort ett strategiskt arbete med en tydlig handlingsplan, och i takt med handlingsplanen fattat en rad beslut (se faktaruta). Vi har försökt göra det här på ett smart och genomgripande sätt, då måste man utgå från att det tar tid.

Du säger att det tar tid, men så sa du för två år sedan också. Varför står vi fortfarande kvar med samma problem? Väntetiderna har till och med ökat.

– Det tar tid innan beslut får genomslag. När det gäller tillgängligheten rapporteras den utifrån olika mottagningar. Tillgängligheten är ganska bra inom de flesta områden inom psykiatrin, men det finns några där det är riktigt dåligt, det drar ner medelvärdet. Det viktiga här är att försöka hitta förklaringarna till varför det ser ut så här.

Har ni sett varför?

– Jag vill väldigt gärna ha svar på den frågan och det är därför man just nu gör en ordentlig genomlysningen av de olika mottagningarna som jag ska få redovisad för mig snart.

Varför har ni inte redan tittat på det? Verksamheten har larmat om problem i flera år.

– Vi måste börja på ett övergripande plan först och se vad primärvården ska göra och vad specialistpsykiatrin ska göra, innan vi kan gå in på respektive område och se hur det ser ut. Jag önskar att det här arbetet hade gått mycket fortare men samtidigt står många frågor på dagordningen. Tillgängligheten är en av de viktigaste frågorna vi tittar på och måste förbättra inom hela vården, men jag skulle ändå vilja understryka att det inte finns något område som vi lagt ner så mycket dialog och beslut kring som psykiatrin.

Ni i majoriteten har fått kritik för att ha minskat det som kallas vårdval psykoterapi och att det kommer leda till att färre patienter får vård.

– Vi har inte tagit bort vårdval psykoterapi utan ändrat uppdraget. När vi utvärderade det såg vi patienter som fick vård på fel nivå. De hade inte fått 20 behandlingar som det var sagt, utan kanske 40, med det vårdbehovet ska man vara i specialistvården. Eller så hade de fått för få behandlingar och då ska de till primärvården. Vi vill inte att färre personer får tillgång till den vårdnivån, utan att rätt personer ska få den.

Du har lyft fram primärvården som en viktig del i att underlätta bördan för specialistpsykiatrin. Hur ska det konkret gå till?

– Vi gör en ekonomisk förstärkning och öronmärker 20 miljoner kronor. Vi har ett ersättningssystem där primärvården får pengar utifrån prestation. Vårdcentralerna kommer att få en högre ersättning för patientbesök hos psykolog och kurator från 1 oktober, för att stimulera till fler besök och förstärka vårdcentralernas möjlighet att arbeta mot psykisk ohälsa.

Men även primärvården har svårt att rekrytera psykologer och har inte alltid tillräckligt med lokalutrymme för psykologbehandling. Då spelar ersättningen ingen roll, hur tänker ni där?

– Ersättningen spelar viss roll. Men den stora utmaningen och möjligheten finns i att utveckla nya metoder för behandling genom e-hälsa, vi arbetar tex med KBT-behandling via internet som är lyckat. Vi har alla ett gemensamt samhällsansvar för att diskutera roten till ökad psykisk ohälsa.

Bristen på personal inom psykiatrin är ett nationellt problem, vad gör ni för att personer inom professionen ska välja just Uppsala?

– Vi måste ha en bra arbetsmiljö och personalpolitik. Vi måste också investera i forskning och stärka statusen för psykiatri som vårdområde. Akademiska sjukhuset har i samarbete med Uppsala universitet ett antal forskare som just nu lägger fram idéer inom sina områden. Genom att lyfta fram det och synliggöra att psykiatrin på Akademiska sjukhuset ligger i framkant inom nya behandlingsmetoder så blir det en spännande verksamhet att jobba inom.

När får den här typen av satsning effekt?

– Jag tror att det kommer vara olika inom olika områden. Jag kan inte säga att i mars 2017 så kommer vi vara fullsatta. Det kommer att ske successivt.

Vi har människor som mår dåligt och väntar på vård idag, vad kan ni göra för dem här och nu?

– Det är verkligen från djupet av mitt hjärta som jag blir berörd när jag hör och läser om människor som är sjuka och hamnat mellan stolarna. Jag blir ledsen, men också bestämd och fast i att vi aldrig får ge upp. Vi jobbar på politisk nivå varje dag för att styra och inspirera till att utveckla psykiatrin. Jag önskar så att det gick fortare.

LÄS MER: Psykiatrichef kommenterar UNT:s artiklar i internt mejl

LÄS MER: 150 anställda har slutat på psykiatrin

LÄS MER: "Det här behöver förbättras"

LÄS MER: Vårdförbundet: "Det kommer att bli värre"

LÄS MER: Kände sig övergiven på psykiatrin

Fakta Politiska beslut som har fattats sedan sist

Vår psykiatri

Detta är några av de politiska beslut som tagits sedan hösten 2014 gällande specialistpsykiatrin och psykisk ohälsa.

12 februari 2015 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar att ta fram en handlingsplan mot psykisk ohälsa som ska förbättra vården och visa en övergripande politisk viljeriktning.

15 december 2015 Viljeinriktning och handlingsplan om psykisk ohälsa antas

11 februari 2016 Landstinget inrättar ett programråd inom området psykisk ohälsa som ska knyta samman vårdkedjan mellan specialist- och primärvård samt uppföljning. 350 000 kronor avsätts för att tillsätta ordförande och samordnare inom programrådet

24 maj 2016 Sjukhusstyrelsen förstärker vården för patienter med psykiatrisk samsjuklighet med 500 000 kronor för 2016 och en miljon kronor för 2017. Pengarna ska gå till att rekrytera en psykiatriker och en specialistsjuksköterska.

13 juni 2016: Projektet Neuropsykiatriskt närvårdsteam förlängs till den 31 december 2017 till en kostnad av 2,3 miljoner kronor. Teamet ska ge personer med neuropsykiatriska problem verktyg att hantera sin situation.

21 juni 2016: Landstingsfullmäktige beslutar i sin Regionplan och budget för 2017 för första gången någonsin att ett av de övergripande strategiska målen ska vara ” Region Uppsala ska synliggöra och stärka psykiatrin som vårdområde”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om