Psykiatrisamordnare: Det här behöver förbättras

Bristen på vårdpersonal inom psykiatrin märks över hela landet och är svår att lösa, menar Uppsalabon Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare.– Men det betyder inte att loppet är kört, säger hon.

Insatt. Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKL, har tidigare arbetat vid Akademiska sjukhuset.

Insatt. Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKL, har tidigare arbetat vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Christine Richter

Uppsala2016-08-24 10:40

LÄS MER: Vårdförbundet: "Det kommer att bli värre"

LÄS MER: 150 anställda har slutat på psykiatrin

Över hela landet är det brist på psykologer, specialistsjuksköterskor och läkare inom psykiatrin. Enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, beror det på flera saker.

– Vi befinner oss i en period med många pensionsavgångar. Dessutom jobbar inte människor på samma arbetsplats lika länge som man gjorde förr och tyvärr är det även många nyexaminerade som bränner ut sig, säger hon.

För att landstingen ändå ska kunna få verksamheterna att fungera är det enligt Ing-Marie Wieselgren viktigt med bra chefer samt en tydlig struktur på arbetsplatsen.

– Men vad som är en bra struktur är föränderligt och där behöver vi bli bättre på att hänga med i takt med utvecklingen, säger hon.

Enligt Ing-Marie Wieselgren bör landstingen förändra sitt sätt att utreda verksamheter när de ska effektiviseras och förbättras.

– I dag när vi ska förändra något tillsätts en utredning som pågår under flera år. Det här systemet är typiskt för hela svenska staten. Och visst är det bra att utreda och komma fram till lösningar. Men innan utredningarna blir klara har verkligheten hunnit ändras så pass mycket att resultatet inte längre är aktuellt. Vi behöver bli snabbare, säger hon.

Ett sätt att komma åt detta problem skulle enligt henne kunna vara att man arbetade mer konsultbaserat.

– I stället för att träffas en gång i veckan under två års tid kanske man ska se över möjligheten att tillsätta en grupp utifrån som jobbar varje dag i tre månader.

Ing-Marie Wieselgren poängterar också att även om situationen är svår och har så varit under längre tid, så sker också positiva saker. Enligt henne har stigmat kring psykisk ohälsa minskat de senaste åren och kunskapen kring psykiska sjukdomar fortsätter att växa. Dessutom beviljades SKL 30 miljoner kronor i somras från regeringen till att nationellt stärka den psykiska hälsan hos asylsökande och nyanlända.

– Nu under hösten kommer vi att jobba med det genom att åka runt i landet och sprida information och olika verktyg som vi fått fram genom ett forskningsprojekt som avslutades tidigare i år, säger hon och fortsätter:

– Om vi lyckas med det arbetet har vi bevisat att det går att få till effektiva förändringar på bred front under kort tid. Och i så fall kan vi använda det arbetssättet på fler sätt för att stärka och hjälpa psykiatrin.

LÄS MER: Hon tog sitt liv på psykakuten

LÄS MER: Hon kände sig övergiven av psykiatrin

LÄS MER: Antalet anmälningar mot psykiatrin ökar

LÄS MER: Nu granskar vi psykiatrin igen

LÄS MER Vad tänker du om psykiatrin? Kontakta UNT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om