Inomhusmiljön ska inte påverkas av fuktdrabbat byggmaterial

Förhöjda fuktvärden hittades i den omdiskuterade fasaden vid Akademiska sjukhusets nya vårdbyggnad. Risken för att inomhusmiljön ska påverkas uppges vara liten.

Ifrågasatt. Isoleringen kläs in med tegel. De missfärgade isolerplattorna har väckt frågor om fuktskador.

Ifrågasatt. Isoleringen kläs in med tegel. De missfärgade isolerplattorna har väckt frågor om fuktskador.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-04-09 11:30

UNT har flera gånger rapporterat om fasaden vid J-huset, även kallad ingång 100, för den vårdbyggnad som håller på att uppföras vid sjukhuset intill Dag Hammarskjölds väg.

Innan isoleringsmaterialet täcktes av tegel hade det hängt uppe så länge att det vittrat sönder på flera ställen.

Isoleringsskivorna var så svårt åtgångna av väder och vind att bland annat sjukhusledningen begärde att få veta om det fanns risk för fuktskador.

Situationen komplicerades ytterligare då det framkom att Skanska, som bygger J-huset, inte använt det isoleringsmaterial som utlovats i avtalet med Region Uppsala.

LÄS MER: Expert: Finns risk för fuktskador

Region Uppsala har nyligen låtit ett fristående fuktföretag ta prover av fasaden vid ingång 100. Den mikrobiella analysen visar på förhöjda värden vid 7 av 8 provpunkter. I ett fall var värdena kraftigt förhöjda. Mikrobiell påväxt tyder på att det är för fuktigt.

Fuktföretaget bedömer dock att det är låg risk för negativa effekter på inomhusmiljön. Orsaken är att skadorna finns på utsidan av ytterväggen. Företaget uppger att det krävs fler mätningar innan några definitiva slutsatser kan dras.

Enligt en rapport från Skanska som offentliggjordes under måndagen kan mikrobiell tillväxt förekomma vid fasaden, men bara under det första året. Tillväxten år ett ska inte påverka inomhusmiljön, hävdar Skanska i rapporten.

Region Uppsala uppger att man ska göra extra noggranna kontroller för att säkerställa att det inte uppstår några fuktproblem.

I avtalet med Region Uppsala står att Skanska ska använda isoleringsskivor gjorda av ett material kallat pir. Men i november avslöjade UNT att Skanska istället satt upp skivor tillverkade av fenolskum. Enligt Skanska är det fenolskum som använts minst lika bra som pir.

LÄS MER: ”Inga problem med isoleringen”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!