Inget skadestånd för Pernilla Forrsell

Uppsala kommun ska inte betala skadestånd till Pernilla Forssell. Kommunen har inte brustit i sin tillsyn under hennes tid i fosterhem. Det slår Uppsala tingsrätt fast i sin dom. Men domen är fel "från början till slut", säger advokaten.

Pernilla Forssell har stämt Uppsala kommun på 750 000 kronor, för att de inte ska ha skött sin tillsyn när hon var placerad i fosterhem. Under placeringen utsattes hon för vanvård och utnyttjades sexuellt. Men rätten dömer ni till kommunens fördel.

Pernilla Forssell har stämt Uppsala kommun på 750 000 kronor, för att de inte ska ha skött sin tillsyn när hon var placerad i fosterhem. Under placeringen utsattes hon för vanvård och utnyttjades sexuellt. Men rätten dömer ni till kommunens fördel.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2024-04-15 16:30

UNT har berättat om Pernilla Forssell som stämt Uppsala kommun på 750 000 kronor för att inte ha säkerställt att hon mådde bra under sina år i fosterhem på 1980-talet. Enligt Pernilla Forssell utsattes hon för vanvård i fosterhemmet. Hon ska också ha utnyttjats sexuellt av en närstående till fosterföräldrarna under flera år, något fostermamman ska ha känt till. Enligt Pernilla Forssell agerade inte kommunen på de signaler som de fick och tog inte sitt lagliga tillsynsansvar.

undefined
Pernilla Forssell tänker överklaga Uppsala tingsrätts dom.

Nu har Uppsala tingsrätt avgjort ärendet och dömer helt till Uppsala kommuns fördel. Även om det finns en dom där fostermamman dömts för misshandel så går många av de övriga missförhållanden som Pernilla Forssell har berättat om inte att stärka eller bekräfta, skriver tingsrätten. Hennes uppgifter måste "värderas med stor försiktighet, dels eftersom Pernilla Forssell vid tiden för fosterhemsplaceringen var väldigt ung, mellan 5 och 15 år, dels eftersom det har gått en oerhört lång tid sedan övergreppen ska ha skett", skriver rätten. 

Rätten sätter större tilltro till uppgifterna från den kommunala handläggare som hörts, men menar framförallt att det är belagt att kommunen tagit sitt tillsynsansvar, genom återkommande besök ett par gånger per år.

undefined
Monica Crusner är advokat och driver flera mål som Pernilla Forssells.

När UNT en kort stund efter att domen har fallit pratar med Pernilla Forssell är hon arg och ledsen.

– Allt känns bara korrupt. Hur ska ett offer kunna få upprättelse? Jag känner mig nedtryckt igen, jag ville ha en ursäkt men fick ett till slag i ansiktet. Men vi ska överklaga, säger Pernilla Forssell.  

undefined
Uppsala tingsrätt menar att händelserna som Pernilla Forssell berättar om är preskriberade.

Tingsrätten menar dessutom, tvärtemot vad hon och hennes advokat gjort gällande, att händelserna ligger för långt tillbaka i tiden för att kunna vara skadeståndsgrundande, det vill säga att de är preskriberade. Även om kommunen hade brustit i sitt ansvar, hade det alltså inte kunnat leda till skadeståndsansvar idag, enligt domen. 

Men domen är fel och tokig "från början till slut", säger hennes advokat Monica Crusner, som driver flera liknande fall. När det gäller frågan om preskriptionstid kommer ett avgörande snart från Högsta domstolen, som Monica Crusner tror kommer att ändra på förutsättningarna.  

undefined
"Jag har fått ett slag i ansiktet igen", säger Pernilla Forssell om domen som nu fallit, och som går helt på kommunens linje.

I sakfrågan menar hon att rätten gör helt fel bedömning i minnesfrågan. 

– Vi har redan beställt sakkunnigyttranden om det här med minnen av trauman som barn, säger hon.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!