Inbrottstjuven härjade ostört

Det är semestertider och många lämnar sina hus tomma. Och det vet tjuven om. I andra delen av UNT:s serie om bostadsinbrott får vi möta Jan och Sonja Håkansson som fick besök av ”klättertjuven” förra våren.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-07-29 07:05

Klockan slår tolv och makarna Håkansson går och lägger sig i sitt hus i Fålhagen i Uppsala. Det är den 28:e mars 2014 och den numera kände ”klättertjuven” har härjat fritt i bostadsområdet de senaste månaderna. Smeknamnet har tjuven fått efter att han klättrat in genom fönster via stuprör, fasader och balkonger för att stjäla andra människors ägodelar. Men Jan och Sonja känner sig trygga, de har inbrottslarm, lås på fönstren och är med i en grannsamverkan sedan en tid tillbaka. Men när Sonja vaknar klockan 05:30 ser hon att skorna, som kvällen innan låg i en skopåse, nu är utspridda över golvet. Det drar kallt från köket där hon ser att fönstret ut till altanen är uppbrutet med både lås och hake. Och i vardagsrummet står alla skåp vidöppna.

LÄS MER: UNT granskar: 1 av 20 inbrott klaras upp

Idag – ett år senare, ångrar de att de inte bytte ut fönsterlåsen tidigare.

– Vi hade enklare lås och vanliga fönsterhakar innan inbrottet. Vi trodde de var säkra men de är ju helt värdelösa. Det var bara att bända upp. Idag har vi en mycket bättre lösning, säger Jan Håkansson och pekar mot det nya fönstret.

Fönstret som vetter ut mot verandan blev tjuvens väg in. Förbrytaren har med en skruvmejsel eller liknande bänt upp det stängda fönstret, råkat förstöra en glasruta och sedan samlat ihop skärvorna prydligt i en hög intill.

– Han måste ha vetat att vi var hemma. Är vi bortresta är alltid larmet igång, säger Jan.

LÄS MER: Var tredje villaägare orolig

Inbrottstjuven gick sedan in i vardagsrummet, tog fram tändstickorna och tände ett stearinljus på matbordet – troligtvis för att få arbetsljus. Sedan påbörjades jakten efter värdesaker: skåp, byrålådor och hyllor söktes igenom. Men först när tjuven hittade Sonjas handväska, samt parets plånböcker och mobiler bestämde han sig för att fly fältet.

– Vi kunde se att han även försökt bryta upp fönsterlåsen i vardagsrummet eftersom han ställt undan blomkrukorna och lämnat ett tydligt fotspår i soffan. Men där lyckades han inte bända upp låsen. Jag antar att han ville ha en extra flyktväg, säger Sonja.

Och därför gick tjuven ut samma väg som denne kom in. Klev försiktigt ut genom fönstret och ställde tillbaka blomkrukorna på fönsterbläcket. Paret kontaktade snabbt polisen som kom med tekniker redan samma dag för att säkra bevis i form av fingeravtryck och fotspår. Men de lyckades inte gripa någon misstänkt, utredningen är nedlagd – och klättertjuven går idag fri.

– Det är tråkigt såklart, men samtidigt så förlorade vi inte så mycket. Vi hann spärra våra kort och jag tror tjuven fick med sig 500 kronor som högst. Det hade varit mycket värre om tjuven hade förstört saker eller tagit gamla smycken, säger Jan.

Men stölder och inbrott är ingen ovanlighet i området. Paret berättar om inbrott hos flera grannar – cykel- och bilstölder samt försvunna grindar. Och just därför startades en grannsamverkan i samarbete med polisen 2008.

– Det är viktigt att vi hjälps åt. Det finns inget hundraprocentigt skydd, men vi kan däremot göra det så svårt som möjligt för tjuven. Om vi ska resa bort meddelar vi alltid våra grannar, säger Jan.

Och paret Håkansson låter sig inte skrämmas i onödan – trots den oinbjudna nattgästen.

– Det var lite obehagligt just då. Men idag är vi inte oroliga. Det går ju inte att låsa ute en tjuv, det gäller bara att förvara sina dyrbaraste ägodelar väl. Nu för tiden tar jag alltid med mig plånbok, mobil och nycklar när jag går och lägger mig, säger Jan.

Har du haft inbrott?
Berätta din historia för oss via mail till 72018@unt.se eller mms:a till 72018

Så skyddar du dig

Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull.

Be någon klippa gräsmattan.

Lägg inte plånbok, bilnycklar eller mobiltelefon i hallen.

Be en granne hänga tvätt på din tvättlina under tiden du är bortrest.

Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

Undvik att skriva på sociala medier att du är bortrest.

Ha inte redskap framme, de kan användas som inbrottsverktyg.

Investera i ett inbrottslarm direktkopplat till ett vaktbolag.

Starta en grannsamverkan.

Sammanställningen är baserad på uppgifter från Polisen, Folksam och If.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!