Var tredje villaägare orolig

En tredjedel av Sveriges villaägare är oroliga för inbrott i sina hus när de reser bort under semestern. Äldre är oroligare än yngre och villaägare i södra Sverige oroar sig mer än norrlänningar.

Uppsala2015-07-28 08:50

Just på sommaren är det många som oroar sig över bostadens säkerhet när man själv lämnar för semester. Enligt en undersökning gjord av TNS-SIFO på uppdrag av Folksam år 2014 så visade det sig att var tredje svensk villaägare är orolig för att huset ska drabbas av inbrott.

Villaägare över 56 år är mer oroliga för inbrott än yngre, och generellt är kvinnor något mer oroliga än män. Småland och södra Sverige har de villaägare som oroar sig mest för inbrott (cirka 40 procent), medan man oroar sig desto mindre i Norrland (drygt 20 procent).

Även om undersökningen endast riktade sig till villa­ägare så finns även en oro hos dem som bor i lägenheter. När villainbrotten uppvisar tydliga trender med pikar på hösten så ligger antalet lägenhetsinbrott kvar på en relativt jämn nivå under året.

– Det går inte riktigt att urskilja några trender i inbrotten – förutom att villor är mer utsatta än lägenheter. Men intressant nog syns en skillnad beroende på vilken våning lägenheten ligger. 70 procent av alla lägenhetsinbrott begås på botten­våningen på grund av tillgängligheten. Näst flest inbrott sker högst upp i trapphuset då det innebär att tjuvarna ofta kan arbeta ostört där. Men bor du på ­något av mellanplanen kan du i princip känna dig säker, säger Erik Arvidsson, skade­förebyggare Folksam.

Undersökningen visar också att många villaägare redan agerar för att minska risken för inbrott när de är bortresta. Nio av tio ber om hjälp med tillsyn av sitt hus under semestern. 87 procent ser till att brevlådan töms regelbundet och 64 procent har timer på lampor i huset så att det ser ut som om någon hemma.

– Man ska självklart inte vara överdrivet orolig för inbrott, men eftersom vi vet att fönster och dörrar är de vanligaste inbrottsvägarna, så vill vi tipsa om att se till att huset har godkända lås på såväl fönster som dörrar samt brytskydd, säger Erik Arvidsson.

Enligt Folksam är även hemlarm en bra investering. Bor man i ett hus med larm installerat minskar risken för inbrott med 22 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!