Första ukrainska familjerna till kommunala boenden

Från den 1 juli tog kommunerna över Migrationverkets ansvar att ordna boendeplatser till flyktingar från Ukraina. Nu flyttar de första familjerna in på de kommunala boendeplatserna i Uppsala.

På fredagen flyttar de första ukrainska familjerna in i kommunens boenden.

På fredagen flyttar de första ukrainska familjerna in i kommunens boenden.

Foto: Axel Hilleskog/Adam Wrafter

Uppsala2022-08-05 09:00

Totalt är det 494 boendeplatser som Uppsala kommun ska ordna fram till årsskiftet. Än så länge har kommunen fått 100 boendeanvisningar från Migrationsverket och idag så ska de första familjerna flytta in.

– Nu på fredagen flyttar de första in, då har det gått en månad från de första anvisningarna. Efter det rullar det på, säger Karin Sundström, som är enhetschef på enheten för flyktingsamordning i Uppsala kommun. 

Inledningsvis upplever Karin Sundström att Uppsala kommun och Migrationsverket har haft ett smidigt samarbete. Att alla flyktingarna inte kommer på en och samma gång underlättar kommunens arbete. 

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete, de har spridit ut boendeanvisningarna så att vi rullande kan ordna boendeplatser, säger hon.

undefined
Karin Sundström upplever att kommunen och Migrationsverket har ett bra samarbete.

Boendeplatserna kommer att vara utspridda på olika områden i staden. Karin Sundström säger att det kommer bli en utmaning att hitta boendeplatser till alla flyktingar på grund av bristen på bostäder. 

– Det är inte lätt men vi kommer klara det. För oss gäller det att hitta olika lösningar som till exempel gamla äldreboenden eller vandrarhem, då det inte finns så många lediga lägenheter i Uppsala. 

UNT har tidigare skrivit om att det finns särskilda områden i Uppsala dit flyktingar inte får flytta om de skaffar privata boenden. Annars riskerar de att förlora sin dagersättning. 

Däremot är det möjligt för kommunens boendeplatser att lokaliseras i dessa områden utan att dagersättningen försvinner för flyktingarna. 

Mohamad Hassan (L) som är kommunalråd i Uppsala kommun säger att de gamla reglerna kring dagersättning inte är anpassade efter flyktingmottagandet från Ukrainakriget.     

– Vi måste sätta det i kontext, nu kommer en stor mängd flyktingar från Ukraina. När detta först beslutades var det på grund av integration i samhället. Nu kommer ukrainska flyktingarna vara här tills kriget är över och sedan åker de tillbaka.

undefined
"Ingen trodde att kriget skulle pågå så här länge" säger Mohamad Hassan (L) om flyktingsituationen.

Han fortsätter:

– Det har fattats ett antal beslut som är specifika för Ukraina, vi måste anpassa oss och vara flexibla.

Mohamad Hassan förstår att den nuvarande lagen krockar men han menar även att den kan behöva ses över på nytt.

– Vi kommer säkert få följa upp det här hela tiden. Ingen trodde att kriget skulle pågå så här länge.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!