Den 1 juli kom en bestämmelse som ska förmå asylsökande att inte flytta till vissa utvalda bostadsadresser i utsatta områden. Regeln införs i 32 kommuner i landet.
Asylsökande som ändå flyttar in på de aktuella adresserna förlorar sin ersättning från Migrationsverket.
I Uppsala handlar det om en rad utvalda gator i Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja. Där finns en hög andel personer med invandrarbakgrund samt omfattande arbetslöshet, bidragsberoende och social oro, enligt statistik från kommunen.
– Syftet med de nya reglerna är att minska segregationen, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
På Migrationsverkets hemsida kan man söka fram vilka adresser som omfattas av den nya lagen. Skriver man in exempelvis Stenhagsvägen eller Bandstolsvägen signalerar ett rött kryss att asylsökande som slår sig ner där inte längre har rätt till dagersättning från Migrationsverket.
Asylsökande kan istället välja att flytta till andra delar av Uppsala, som har en lägre andel invandrare. Med tanke på att ersättningen från Migrationsverket är 61 – 71 kronor per dag kan de då få svårt att klara hyran.
De som slår sig ner i Uppsala utanför de rödmarkerade adresserna kan enligt Mohamad Hassan inte räkna med att kommunen beviljar dem socialbidrag till hyran.
– Migrationsverket ansvarar för de asylsökande och kommunen kommer inte att täcka deras hyreskostnader, uppger han.
Efter ansökan från Uppsala kommun har adresserna i de fyra bostadsområdena godkänts av regeringen. Vänsterpartiet var det enda parti i Uppsala som var emot beslutet. V anser att flyktingars trygghet och möjligheter till integration försämras om de inte tillåts bo med sina anhöriga.
Men det argumentet underkänns av Mohamad Hassan.
– Vi vet ju att integrationen inte fungerat när asylsökande fått bosätta sig var de vill, enligt de regler som gällt tills nyligen.
Enligt Mohamad Hassan finns ingen risk att asylsökande ställs utan tak över huvudet.
– Nej, alla har en garanterad plats vid någon av Migrationsverkets förläggningar. För kvinnor kan det vara bättre att bo där eftersom de som bor bland anhöriga ofta får arbeta i hushållet istället för att gå på språkundervisning.
Mohamad Hassan tror att följden av lagändringen blir att färre asylsökande slår sig ner i Uppsala och poängterar att det också är själva syftet med nyordningen.