För två år sedan lanserades modellen Sluta Skjut under uppmärksammade former i Uppsala. Strategin hade tidigare använts framgångsrikt i bland annat Malmö där man halverat antalet skjutningar. I grunden bygger det på samverkan mellan kommunen, Kriminalvården och polisen. En del består i att söka upp och samtala med kriminella för att få dem att sluta med grovt våld.
– Arbetssättet är utformat efter en amerikansk förlaga från mitten på 1990-talet i Boston. Det handlar om att fokusera på kriminella grupperingar, att en enskild persons agerande får polisiära konsekvenser för hela gänget och samtidigt erbjuda stöd för att ta sig ur kriminaliteten, säger Jonas Eronen, poliskommissarie, Region Mitt.
Men metoden, som i Uppsala kallas Gruppvåldsintervention, GVI, skrotas nu. Detta efter att endast en handfull samtal med kriminella genomförts. Strategin har kostat 2,2 miljoner kronor, med bidrag från socialstyrelsen och Brottsförebyggande rådet.
– Förutsättningarna har inte funnits för att vi ska kunna jobba vidare och få ett bra resultat. Då är det bättre för skattebetalarna att vi inriktar vårt brottsbekämpande arbete på andra bättre sätt.
Enligt Jonas Eronen är GVI inriktat på ett avgränsat lokalt område med begränsat antal gäng.
– Det är inte riktigt så det ser ut i Uppsala. Här är kriminaliteten mer internationellt förgrenat och många som utfört skjutningar kommer från andra städer.
Skulle ni kunna ha gjort något annorlunda för att arbetssättet hade fungerat bättre?
– Alltså det är ett arbete som har pågått i två år och vi har helt klart försökt så gott det går. Till slut når man en gräns där man måste välja ett annat spår.
Hur mycket tid och resurser har ni lagt ned på GVI?
– Det vet jag inte. Men det har inte varit bortkastat utan vi har lärt oss mycket, till exempel att samverka bättre med samhällets aktörer.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) håller med poliskommissarien om att metoden inte fungerade i Uppsala men vill inte betrakta det hela som ett misslyckande.
– Det är ingen prestigeförlust att GVI inte fungerade, utan vi kommer fortsätta att jobba intensivt med att få stopp på skjutningar och etablering av kriminella nätverk. Framför allt avhopparverksamheten som är en del av arbetssättet och den har fungerat väldigt bra.
Både polisen och kommunen försäkrar att det brottsförebyggande arbetet kommer att fortsätta men i andra samverkansformer.