Den senaste månaden har flera skjutningar inträffat i Uppsala. I ett försök att få bukt med problemet ska polisen använda sig av Sluta skjut-metoden som nu håller på att sjösättas i Uppsala. I Malmö, där arbetssättet introducerades för fem år sedan, har skjutningarna gått ner.
LÄS MER HÄR: Forskarrapport om Sluta skjut i Malmö.
Enkelt förklarat handlar Sluta skjut om att samhället höjer ett varningens finger mot kriminella som är inblandade i skottlossningar. Budskapet från myndigheterna lyder ungefär så här: "Vi ser vad du håller på med och vill inte att du ska döda eller dödas. Lägger du inte av med våldet sätter vi in all kraft för att ge dig kännbara konsekvenser. Är du däremot villig att lämna det kriminella livet får du ordentligt med stöd."
Uppsalapolisen har börjat införa Sluta skjut-modellen i liten skala.
– Hittills har vi haft enskilda samtal med ett fåtal kriminella individer i Uppsala som tidigare varit inblandade i skjutningar, berättar en polis som vill vara anonym.
UNT:s poliskälla har själv deltagit i sådana samtal som då mest handlat om att informera de kriminella om vad Sluta skjut innebär.
Ett inslag är att en rad myndigheter går samman mot dem som är involverade i skjutningar. Upphör personerna inte med sina våldshandlingar sätts de under lupp. Bland de myndigheter som då ska samarbeta finns bland andra polisen, Kronofogden, Skatteverket, kommunen, Försäkringskassan och Kriminalvården.
– Vi kommer att sätta fokus på att lagföra de inblandade individerna i gruppen och granskar bland annat bidrag, tillstånd och inkomna polisanmälningar, berättar UNT:s källa.
Hur har de kriminella reagerat som du hittills talat med i projektet?
– En del har tackat för budskapet medan andra blivit arga och sagt att de inte alls är kriminella, uppger polismannen.
I ett akut läge vid skjutningar kan även skottskadade personer i den kriminella miljön bli föremål för Sluta skjut-insatser. Tanken är att den som blivit beskjuten kan vilja hämnas och ska då få veta vad konsekvenserna kan bli.
En del av Sluta skjut innebär gruppsamtal med kriminella. Det rör sig om personer som är aktuella inom Kriminalvårdens frivård vilket innebär att de kan få sanktioner om de inte kommer till gruppmötena.
Enligt UNT:s poliskälla ska gruppmötena troligen komma igång i höst när metoden väntas vara fullt utvecklad i Uppsala. Deltagarna ska då bland annat få information om vilket stöd de kan få om de vill hoppa av kriminaliteten.