Skandionkliniken på Dag Hammarskjölds väg nära Akademiska sjukhuset kan återigen betecknas som ett svartbygge.
Detta trots att byggnaden färdigställdes redan 2015. Sedan dess tar kliniken emot patienter för cancerbehandling.
De många och snåriga turerna kring de runt tio år gamla byggloven för fastigheten fortsätter. Det finns påståenden om att mygel förekom under kommunens beslutsprocess och enligt en projektansvarig byggkonsult uppmanades han att mörka brister.
Som UNT rapporterat fastställde länsstyrelsen 2019 att byggnadsnämnden i Uppsala kommun bröt mot reglerna när man beviljade bygglov. Men länsstyrelsen fick bakläxa efter formaliafel i sin egen handläggning. Länsstyrelsen har därför återigen fått pröva om det gick korrekt till när kommunen sa ja till bygglov för Skandionkliniken. I ett färskt beslut riktar länsstyrelsen samma kritik mot byggnadsnämnden som förra gången ärendet var på bordet. Länsstyrelsen skriver att "... det finns sådana fel i nämndens beslut att det ska upphävas".
Enligt länsstyrelsen består felen bland annat av att kommunens byggnadsnämnd beviljat inte mindre än två bygglov för Skandionkliniken. Men enligt Boverket medger inte lagen detta. Vid nybyggnation av en fastighet ska ett enda bygglov utfärdas. Orsaken är att konstruktion, materialval med mera ska prövas som en helhet, vid ett och samma tillfälle.
Uppsalajuristen Patrik Mosten har kartlagt beslutsprocessen och driver i dag flera rättprocesser mot kommunen. Han hävdar att kommunen spelade under täcket med byggherren Akademiska hus när de båda byggloven beviljades.
Enligt honom har kommunen hjälpt Akademiska hus att utvidga ytan för Skandionkliniken med otillåtna metoder. Akademiska hus har medgett att byggnaden är 589 kvadratmeter större än vad byggloven tillåter, men anser att allt skett i samråd med kommunen.
I och med länsstyrelsens nya avgörande står Skandionkliniken alltså åter utan bygglov. Vad som nu kommer att hända är oklart. Enligt byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S) ska kommunen öppna ett tillsynsärenden för att utreda hur frågan kan tas vidare.
Tycker du att kommunen beviljade bygglov för kliniken på rätt sätt?
– Det var innan min tid och jag vill inte kommentera hur någon ordförande före mig agerat, säger Ylva Stadell.
Byggnadsnämnden kan utfärda ett nytt bygglov för Skandionkliniken men Patrik Mosten tror inte att det skulle avsluta de juridiska turerna.
– Bygglovet skulle omedelbart överklagas. Orsaken är att fastigheten ligger i ett skyddsvärt område nära bland annat Slottet. I och med att fastigheten är både större och högre än tillåtet kommer ett sådant bygglov inte att accepteras av bland annat kringboende, säger Patrik Mosten som även företräder grannar till Skandionkliniken.
Något som ytterligare komplicerar saken är att Skandionkliniken saknar slutbesked, ett intyg på att alla åtgärder är slutförda. Finns inte slutbesked för en byggnad får den inte tas i bruk. Slutsatsen är att kliniken egentligen inte får användas.
På uppdrag av en företagare som drivit hotell i Skandionklinikens byggnad kräver Patrik Mosten skadestånd av kommunen. Han hävdar att kommunens agerade bidragit till att hotellbolaget gick i konkurs.
I veckan höll tingsrätten en förberedande förhandling i skadeståndsärendet. Patrik Mostens krav mot kommunen uppgår till cirka 50 miljoner kronor.