Opartisk. Expertkunskap. Kvalitet. Det är Rättsmedicinalverkets tre kärnvärden och beskrivs i en folder om myndighetens vision. Där står också att Rättsmedicinalverket gör bedömningar utifrån expertkunskap och vetenskaplig grund, och ger tillförlitliga svar.
Rättsläkaren Anna Ybo skakar på huvudet och blir arg när hon visar foldern. Hanteringen av regeringsuppdraget att genomföra åldersbedömningar har inneburit att myndigheten svikit sina värden på alla punkter, menar hon. Det har gått så långt att hon inte klarar att arbeta kvar. Hon har sagt upp sig och slutade i dag onsdag.
– Jag skäms. Ledningen har hanterat detta så ovetenskapligt, jag kan inte stå för det och har levt med en ständig samvetstress. Men jag har inte förmågan att förändra och då går det inte längre.
Hon säger att man måste veta när ens gräns är nådd och känna när man inte mår bra.
– Jag har passerat min för länge sedan. Nu hoppas jag på sinnesro.
Det är en stilla och tyst eftermiddag i Rudbecklaboratoriets kafé. Men tyst och stilla är det sista det har varit när det gäller åldersbedömningarna av nyanlända. För en kort tid sedan höll Rättsmedicinalverkets ledning en presskonferens där man gjorde klart att man fortsätter med de kritiserade bedömningarna. "Våra metoder är bra metoder, med tanke på det uppdrag vi har", sade Elias Palm överläkare och avdelningschef på verket. Efteråt gick justitieminister Morgan Johansson (S) ut och försvarade åldersbedömningarna. "Vi måste lita till den expertis som finns hos våra myndigheter. I det här fallet Rättsmedicinalverket", sade han till Göteborgsposten.
Presskonferensen föranleddes av stor medieuppmärksamhet i frågan. Anna Ybo var en av de överläkare vid Rättsmedicinalverket i Uppsala som i en debattartikel i Svenska dagbladet i november hårt kritiserade tillvägagångssättet för att genomföra ålderbedömningar och hävdade att metoderna som används saknar vetenskaplig grund. Och dessutom, poängterade de, skrivs utlåtandena inte under av den röntgenläkare och den tandläkare som gjort bedömningarna. De som skriver under är rättsläkarna vid Rättsmedicinalverket.
Det är som att låta rörmokaren godkänna elinstallationen, förklarar Anna Ybo.
– Här ska man agera som en robot. Men det är jättevikigt med integritet och jag har min yrkesheder, att jag vet var min kompetens börjar och slutar och att jag inte sysslar med saker jag inte har kompetens för.
Rättsläkarna i Uppsala har avböjt att skriva under bedömningar, en inställning som myndighetens ledning inte lagt sig i. Enligt Anna Ybo har deras beslut i stället blivit en del av ett personalpolitiskt spel mellan enheten i Uppsala och myndighetens ledning när ingen läkare i Uppsala längre ville vara chef. I gengäld mot att en läkare ställde upp som medicinskt ansvarig lämnades beslutet att inte skriva under bedömningar utan kommentarer från verksledningen, förklarar Anna Ybo.
Över huvud taget har kompakt tystnad varit ledningens reaktion på den hårda interna kritiken, menar hon och ser det som att ledningen försökt tiga ihjäl sina kritiker.
Åldersbedömningarna har en avgörande betydelse i Migrationsverkets beslut om nyanlända ska få stanna i Sverige eller inte. Anna Ybo poängterar att hon inte vill lägga sig migrationspolitik eller ha åsikter om behovet av bedömningarna. Men att använda metoder som inte har full vetenskaplig täckning - vilket Uppsalaläkarna hävdar - kallar hon för "omdömeslöst".
– Det här avgör människors liv. Det gör mig förtvivlad. I stället har man byggt upp ett luftslott där folk tror att rättsläkare som signerar har expertkunskap.
Anna Ybo säger att hon älskat sitt arbete, och att beslutet att lämna myndigheten inte fattades över en natt. Men nu har hon slutat och det känns bra.
– Jag är otroligt lättad över att få gå härifrån. Men jag gör det med sorg i hjärtat.
LÄS MER: Chefens svar: "Jag är inte rätt person att svara på detta"